Spektakl na startu: “Bumersi“ bacili prvaka Evrope na koljena

Spektakl na startu: “Bumersi“ bacili prvaka Evrope na koljena

Počeo je nikad jači košarkaški olimpijski turnir.

To je opravdala i prva utakmica. U derbiju prvog kola grupe A koja je nazvana grupom smrti, Australija je savladala aktuelnog šampiona Evrope, Španiju sa 92:80. Australci su ovim izdanjem istakli kandidaturu za visoki plasman i borbu za medalju, dok se Španci sada nalaze u teškoj situaciji jer ih očekuju teški dueli sa Grčkom i Kanadom..

Bila je to sjajna utakmica. Popularni “Bumersi“ su od početka krenuli silovito, stekli su dvocifrenu prednost koju su Španci konstantno morali spuštati, a na kraju prvog dijela imali su minus 7.

U trećoj dionici Španija je furioznom igrom stigla do preokreta (56:54), ali su onda Australci u posljednjih pet minuta trećeg perioda ponovo ubacili u brzinu više, te su u posljednjih 10 minuta ušli sa vođstvom 69:60.

U posljednjem kvartalu Španija je pokušavala da uhvati rezultatski priključak, ali snage za preokret nisu imali. Australija je došla do ubjedljive pobjede. U pobjedi Australije su se istakli Džok Lendejl sa 20 i Džoš Gidi sa 17 poena. Sjajan je bio i Peti Mils sa 19 poena uz ključnu trojku u posljednjem minutu.

Kod Španije je prvo ime bio Santi Aldama sa 27, dok je Serhio Ljuj upisao 17 poena. U ovoj grupi se još nalaze Grčka i Kanada koji će kasnije odmjeriti snage.

NN

CATEGORIES
Share This