Sahranjen Dušan Duda Ivković

Sahranjen Dušan Duda Ivković

Slavni košarkaški trener Dušan Duda Ivković sahranjen je danas u porodičnoj grobnici na beogradskom Novom groblju.

Sahrani su prisustvovali članovi porodice, prijatelji, poštovaoci i brojne ličnosti iz svijeta sporta i javnog života.

Kovčeg sa tijelom selektora nosili su njegov učenik i saborac Željko Obradović, kao i možda najbolja jugoslovenska petorka svih vremena Vlade Divac, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc i Predrag Danilović.

Na sahrani legendarnog trenera bili su i Nikola Peković, Vasilis Spanulis, Nenad Krstić.

Od Ivkovića se oprostio glumac i Ivkovićev prijatelj sa Crvenog krsta Goran Sultanović.

– Duda je za života dotakao zvijezde i sam je postao zvijezda. Ne pristajem da je ovo rastanak od Dude. Ovo je kao kada spakuje svoje golubove i zapali svijet. Pobijedi sve i vrati se na Crveni krst! Nadam se da će se opet pojaviti i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali. Hvala ti Dušane za sve što su uradio za Srbiju – rekao je Sultanović.

Povodom Ivkovićeve smrti juče je u Skupštini Srbije održana komemoracija na kojoj su o liku i djelu slavnog trenera i legendarnog selektora Srbije i nekadašnje Jugoslavije govorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović, čuveni trener i Ivkovićev kum Željko Obradović i prijatelj porodice Ivković Predrag Pantović.

Ivković je umro u četvrtak, 16. septembra, u 78. godini.

Iza sebe je ostavio suprugu Nevenku i sinove Pavla i Petra.

U bogatoj sportskoj karijeri osvojio je sve, a kao selektor košarkaške reprezentacije Srbiji je donio šest medalja sa najvećih takmičenja – tri evropske titule i jednu svjetsku, uz olimpijsko srebro i odličje istog sjaja sa Evropskog prvenstva.

Vodeći selekciju bivše Jugoslavije, Ivković je osvojio dva zlata na evropskim šampionatima, titulu svjetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona.

Na klupskom nivou dva puta je osvojio Evroligu sa atinskim Olimpijakosom, a ima još tri evroposka trofeja – po jedan sa Partizanom, grčkim AEK-om i Dinamom iz Moskve.

Srna

CATEGORIES
Share This