Ruski gimnastičar kažnjen zbog slova Z

Ruski gimnastičar kažnjen zbog slova Z

Međunarodna gimnastička federacija izrekla je ruskom gimnastičaru Ivanu Kulijaku jednogodišnju zabranu takmičenja zbog nošenja nacionalnog ratnog simbola tokom dodjele medalja u Kataru u martu.

Kulijak je osvojio bronzu u finalu u disciplini krugovi na Svjetskom kupu u Dohi, a dok je stajao na podijumu na grudima mu je bilo zalijepljeno slovo “Z”.Stajao je pored Ukrajinca Ilije Kovtuna, koji je osvojio zlato.

Kulijak sada mora da vrati medalju, ali ima pravo žalbe u roku od 21 dan. Slovo Z postao je simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Kaznu mu je izrekla disciplinska komisija Fondacije za gimnastičku etiku (GEF) zbog kršenja pravila Međunarodne gimnastičke federacije, koja je prethodno analizirala slučaj.Dvadesetogodišnjaku nije dozvoljeno da učestvuje na bilo kom događaju ili takmičenju pod okriljem Međunarodne gimnastičke federacije u narednih 12 mjeseci.

 

-Ako sankcije koje sprečavaju ruske sportiste da se takmiče budi na snazi i 17. maja 2023, zabrana će automatski nastaviti da važi i isteći će šest mjeseci poslije ukidanja navedenih mjera”, dodaje se u saopštenju.

Kulijak takođe mora da vrati novčanu nagradu od 500 švajcarskih franaka (477 evra) i plati troškove postupka od 2.000 švajcarskih franaka (1.910 evra).

Šefica ruske delegacije Valentina Rodionenko i trener Igor Kalabuškin nisu kažnjeni, jer je utvrđeno da onis nisu prekršili pravila krovne gimnastičke federacije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This