Čak i prva zvezda „gaučosa“ Leo Mesi nema dilemu da „vatrene“ posle eliminacije prvog favorita turnira više niko ne sme niko da potceni.

– To što su i Japan i Brazil izbacili na penale ništa ne govori o tome koliko su opasni. To samo znači da su spremni na svaki ishod, da se ne plaše produžetaka i da kod izvođenja penala imaju rutinu. To su dokazali i na Svetskom prvenstvu u Rusiji pre četiri godine, a sada su potvrdili. Biće ovo za nas sigurno najteža utakmica od početka Mundijala – rekao je Mesi.

Reprezentativac Hrvatske Mario Pašalić rekao je da je njegova ekipa plasmanom u polufinale SP napravila veliki uspeh, ali je i istakao da ne žele da se zaustave na tome.

– Znao sam da imamo tu snagu, predvođeni Lukom Modrićem, verovao sam da možemo da uradimo velike stvari u Kataru. Kada se sve događalo pre četiri godine, svi koji nismo bili tada, sanjali smo da budemo deo ovoga. Malo ko je mogao da očekuje da će se sve to ponoviti četiri godine posle Rusije. Među četiri smo ekipe, to je nestvaran uspeh, ali ne želimo da se zaustavimo na tome. Spremni smo za još jednu istorijsku bitku – naveo je Pašalić.

On je dodao da mu je trijumf protiv Brazila bio najveći meč u karijeri.

– Nadam se da ću posle Argentine moći ponovo da pričam na isti način. Oni su jaka ekipa, agresivna i borbena. Lionel Mesi je predvodnik generacije i dalje je najbolji igrač na svetu. Moraćemo da igramo kao tim, isto kao i protiv Brazila – istakao je hrvatski vezista.

Pašalić od 2018. godine igra u Seriji A u kojoj ima dosta Argentinaca, zbog čega tvrdi da dobro poznaje tim „gaučosa“.

– U Argentini uvek ističemo napadače i veznjake, tako je i ovaj put. Međutim, nema potrebe nekoga posebno isticati. Imaju dosta ozbiljnih igrača, ali mi ne treba da previše razmišljamo o Argentini, već da se hrabro postavimo. Izbacili smo Brazil i spremni smo i za Argentinu – poručio je hrvatski fudbaler.

Predstojeća polufinalna utakmica biće šesti međusobni duel reprezentacija Hrvatske i Argentine, a treći na Mundijalima. U dosadašnjih pet mečeva svaka ekipa ima po dve pobede, a jedna utakmica završena je bez golova.

Reprezentacije su izjednačene i na svetskim prvenstvima, pošto svaka ima po jednu pobedu u takmičenju po grupama. Hrvatska i Argentina su prvi put igrale juna 1994. godine u Zagrebu pred 38.000 gledalaca. Bio je to prijateljski meč (0:0) u kojem je nastupio i Dijego Maradona, a igrali su i Gabrijel Batistuta, Klaudio Kanidja, Fernando Redondo… Na drugoj strani bili su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Robert Prosinečki…

Ove dve selekcije su se drugi put sastale 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Bio je to duel trećeg kola Grupe H u Bordou, a Argentina je pobedila sa 1:0 golom Maurisija Pinede u 36. minutu. Na kraju, Argentina je stala u četvrtfinalu protiv Holandije, a Hrvatska je kasnije tu reprezentaciju pobedila u meču za treće mesto.

Narednu utakmicu odigrali su u Bazelu 2006. u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj. Bio je to meč u kojem je Luka Modrić debitovao u dresu Hrvatske, dok je Lionel Mesi postigao svoj prvi pogodak u dresu Argentine. Hrvatska je slavila sa 3:2. Usledio je još jedan prijateljski meč u novembru 2014. godine u Londonu. Hrvatska je povela protiv tadašnjeg vicešampiona sveta, ali je na kraju slavila Argentina sa 2:1 pogotkom Mesija sa penala u 57. minutu.

Poslednji meč su ove dve reprezentacije odigrale na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, kada je Hrvatska u grupnoj fazi pobedila sa 3:0 golovima Antea Rebića (53), Luke Modrića (80) i Ivana Rakitića (90). Argentina je eliminisana u osmini finala od Francuske, koja je potom u finalu savladala Hrvatsku.

Polufinale

Utorak
Argentina – Hrvatska (20.00)
Sreda
Francuska – Maroko (20.00)