“Piksi je vratio magiju u reprezentaciju”

“Piksi je vratio magiju u reprezentaciju”

“Zoran Filipović, poznati srpski trener, govorio je poslije uspjeha reprezentacije Srbije u Oslu.

Srbija je pobjedom u Norveškoj obezbijedila mjesto u A diviziji Lige nacija, ali ne samo, već i drugi šešir na žrijebu kvalifikacija za EURO i još nekoliko benefita poput skoka na FIFA listi.

Filipović kao trener u Savezu sarađuje sa Piksijem, sarađivao je sa njim i dok je bio igrač, a posebno je bio uključen u pripremi istorijske pobjede protiv Portugala u Lisabonu, s obzirom na dugo igračko i trenersko iskustvo u toj zemlji.

– Kada si selektor i kratko vrijeme si sa igračima jako je važno da se napravi simbioza tima, a u isto vrijeme i disciplina. On je uspio da svojim iskustvom i harizmom napravi fenomenalan ambijent gdje svi igrači daju maksimum, gde se osećaju prijatno kad dođu u zemlju, u karantin. Među njima postoji hemija i to je pola puta do uspjeha – rekao je Filipović Tanjugu.

Upravo u presudnim utakmicama u kvalifikacijama za Mundijal i sada u Ligi nacija videlo na terenu da igrači svoje individuelne kvalitete podređuju timu, da trče i znaju svoje zadatke, dodao je Filipović.

– Sve to je uticalo je da sada ponovo ljubitelji fudbala uživaju da gledaju reprezentaciju, što je jako važno, jer se taj kult reprezentacije koji smo mi ovde s vremena na vreme imali, polako vraća.

Naravno, sada su i očekivanja veća, svi jedva čekaju Mundijal u Kataru, porasli su apetiti, što je prema Filipovićevim rečima i normalno poslije ovih uspjeha.

– Takav smo mi narod da očekujemo više, ne daj Bože da se desi nešto negativno, ali sa ovakvim ambijentom, ovom kampanjom koju sada imamo, trebalo bi očekivati neki uspjeh. Jako je važno da prođemo grupu, uz Brazil, koji je svakako najveći favorit, ali ima još dosta vremena. Bitno je da idemo pravim putem. Nadam se da ćemo uspjeti da napravimo nešto veliko, fudbal je čudna igra, mora da postoji i doza sreće, ali u ovom trenutku najvažnije je da prođemo grupu, a poslije je sve moguće.

Srbija, odnosno Jugoslavija, posljednji put prošla je grupu na EURO 2000, kada je PIksi bio kapiten, a Filipović trener u stručnom štabu Vujadina Boškova.

– Tu nam je nedostajalo malo sreće, imali smo fenomenalne igrače, ali u fudbalu bez sreće nema uspjeha. Piksi ima dosta iskustva, kao igrač, ali i kao trener, selektor, on je takva osoba da sasluša, da čuje druga mišljenja, saradnja postoji, fudbalska priča uvijek postoji što je jako važno.

Srpska info

CATEGORIES
Share This