Oni su bili najbolji: Gukeš oborio rekord svih Olimpijada, među osvajačima medalja i jedan Srbin

Oni su bili najbolji: Gukeš oborio rekord svih Olimpijada, među osvajačima medalja i jedan Srbin

Na šahovskoj Olimpijadi se na kraju takmičenja, osim ekipnih, dijele i medalje za pojedinačni uspjeh po tablama, uključujući rezerve.

Glavni kriterijum je rejting performans, riječima običnog naroda broj poena koji pokazuje kojom snagom je šahista igrao na nekom takmičenju. Matematička formula uzima u obzir lični i rejting protivnika, kao i broj osvojenih poena protiv njih.

Najviši rejting performans, čak 3.056, što je ujedno rekord svih Olimpijada (!), imao je čelna indijska tabla i izazivač svjetskog šampiona Domaradžu Gukeš. On je osvojio devet poena iz 10 partija!

Njegov saigrač Arjun Erigaisi je na trećoj tabli bio nešto bolji sa 10 poena iz 11 partija, ali su njegovi protivnici bili nešto „slabiji“, pa mu je rejting performans bio 2.968! Ako uporedimo to sa rejtingom najboljeg svjetskog šahiste, Norvežanina Magnusa Karlsena, koji iznosi 2.832 poena, onda je sve jasno.

Karlsen je, inače, u Mađarskoj bio bronzani na prvoj tabli, sa rejting performansom od 2.810 poena.

U open sekciji, odnosno u muškoj konkurenciji zlatne medalje su, na sinoć održanoj ceremoniji zatvaranja u Budimpešti, dobili: Domaradžu Gukeš (Indija), Tai Dai Van Ngujen (Češka), Arjun Erigaisi (Indija), Šamsidin Vohidov (Uzbekistan) i Frederik Svane (Njemačka).

Od igrača sa prostora bivše Jugoslavije Toni Lazov (Sjeverna Makedonija) je osvojio srebro na drugoj tabli, a Velimir Ilić (Srbija) bronzu kao rezervni igrač, dok je među prvih 15: Vladimir Fedosejev (Slovenija) – deseti i Aleksandr Predke (Srbija) – 11. na prvoj, Aleksej Sarana (Srbija) – peti i Nikita Petrov (Crna Gora) – 14. na drugoj, Aleksandar Inđić (Srbija) – 13. na trećoj, a Dejan Marjanović (BiH) – 14. među rezervnim igračima.

I u ženskoj konkurenciji su najbolje bile Indijke, ali na nižim tablama.

Zlatne medalje su osvojile: Jiner Žu (Kina), Karisa Jip (SAD), Dešmuk Divja (Indija), Agraval Vantika (Indija) i Dana Kočavi (Izrael).

Od šahistkinja sa prostora bivše Jugoslavije Teodora Injac (Srbija) je 14. na prvoj, a Jovana Erić (Srbija) 12. na rezervnoj tabli.

Titule olimpijskih šampiona su u obje konkurencije osvojile selekcije Indije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This