Održane MOI Republike Srpske u šahu u Istočnoj Ilidži

Održane MOI Republike Srpske u šahu u Istočnoj Ilidži

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održano je Republičko takmičenje Male olimpijske igre Republike Srpske u šahu  na kojem je učestvovalo oko 30 učesnika, među kojima je bilo i kadetskih šampiona Republike Srpske.

Nemanja Šipkar, koordinator za šah na Malim olimpijskim igrama Republike Srpske, izjavio je da je ovaj sport u takmičenje uveden 2018. godine, te da, kao intelektualni sport, ima mnoge benefiti koji su doveli do toga da posane dio obrazovnog sistema u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na takmičenju će učestvovati šest pobjednika iz osnovnih škola sa područja šest regija, koji će igrati po Bergerovom sistemu, a samo jedan će ponijeti tutulu šampiona Republike Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža, koja je i organizator takmičenja, Miroslav Lučić rekao je da ova opština podržava sve sportske kolektive, te da je lijepo znati da se djeca sve biše bave različitim sportovima.

– Tome doprinosi i podrška lokalne zajednice, ali i stručni rad sportskih radnika i uspjesi sportista koje postižu. Sportom se borimo protiv raznih poroka, kojih je sve više, zato se moramo potruditi da sačuvamo djecu, a sport je jedan od najboljih načina – rekao je Lučić.

Učenica devetog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Foče Sofija Mimić, prvak BiH u šahu za 2022 godinu, rekla je da joj je ljubav prema šahu prenio otac.

– Prvak sam BiH u šahu za 2022. godinu, nekoliko puta sam bila prvak Republike Srpske, a učestvovala sam i prošle godine sam učestvovalla i na svjetskom i evropskom prvenstu – rekla je ona.

(Katera)

CATEGORIES
Share This