Novaku preti ozbiljan pad pre Rolan Garosa

Novaku preti ozbiljan pad pre Rolan Garosa

Najbolji srpski teniser Novak Đoković izgubiće prvo mesto na ATP listi posle Mastersa u Rimu i predati ga Špancu Karlosu Alkarasu (20), najmlađem broju jedan u istoriji tenisa. To bi mogao da bude samo početak problema za Srbina koji bi mogao da doživi još veći pad na listi i pre nego što počne Rolan Garos.

Đoković se sprema za povratak na teren posle odluke da propusti Masters u Madridu zbog povrede lakta, problema koji će biti na pravom ispitu tek kada bude startovao na terenima Foro Italika ove nedelje.
Srpski teniser gotovo izvesno ostaje bez prvog mesta u trci sa „španskom mašinom“ sjajnim Alkarasom, koji je slavio u Madridu minule nedelje i time potvrdio titulu iz Barselone, osvojenu ranije ovog meseca.
Pošto Španac nemilosrdno i brzo skuplja ATP poene, izvesno je da će na Rolan Garos stići kao prvi nosilac i glavni favorit da osvoji titulu.

Đoković će, naravno, imati šta da pokaže u Parizu i ukoliko bude potpuno fit napadne 23 grend slem u karijeri, ali opet možda pre početka doživi novi pad na ATP listi, sada zbog Rusa Davida Medvedeva koji merka drugo mesto i pokazuje znake popravljanja igre na šljaci.
Ruski as ne krije da nije ljubitelj igranja tenisa na crvenoj glini, ali je počeo da ređa pobede u nekoliko dobrih izdanja u Monte Karlu i u Madridu. Pošto Medvedev nije igrao u Rimu prošle godine, ne brani nikakve renking poene i svaka pobeda u prestonici Italije doneće mu napredak na ATP listi,
Alkaras bi u slučaju da trijumfuje u Rimu mogao da pobegne Đokoviću čak na 2.000 bodova razlike na vrhu ATP liste, dok bi Medvedev takođe mogao da preskoči Novaka jer na provizornoj listi trenutno zaostaje samo 445 poena za Srbinom.

Pošto Đoković ovog puta ne može da osvoji nijedan poen na turniru na kome brani 1.000 zbog titule od prošle godine, vrlo je ranjiv i mogao bi da izgubi prvo i drugo mesto na rang-listi.
Novak se nada da će u Rimu dogurati što dalje i videti koliko može pred Rolan Garos, mada je svestan da bi povreda lakta ili rana elimincija mogle da se odraze na njegovu poziciju na ATP listi.
Ukoliko bi Novak „skliznuo“ na treće mesto, to bi se odrazilo i na neke buduće turnire, jer bi onda bio u istoj polovini žreba kao Alkaras i mogao da se sastane sa njim pre finala. U međuvremenu, i Rafael Nadal je pao na rang-listi pa bi na Rolan Garosu igrao protiv Novaka ili Alkarasa već u osmini finala.
Rekorder po broju titula u prestonici Francuske (14) pašće na 14. poziciju na ATP listi ukoliko bude preskočio Masters u Rimu, a izostanak bi možda bio znak da neće učestvovati na svom omiljenom grend slemu.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This