Ne odustaje od rušenja rekorda: Đoković o 20 godina tenisa, romansi sa Vimbldonom i nepoznatim podacima

Ne odustaje od rušenja rekorda: Đoković o 20 godina tenisa, romansi sa Vimbldonom i nepoznatim podacima

Branilac titule na Vimbldonu, Novak Đoković, u poziciji je da se sada takmiči na vrhu sam sa sobom i svojim rekordima, a to mu ne pada toliko teško što govore i njegove riječi upućene srpskim novinarima pred start Grend slema u Velikoj Britaniji.

Rezultatski gledano, to je tako. Najviše se vrednuje koliko si osvojio grend slemova i koliko si nedjelja bio na vrhu. Naravno da sam motivisan da poradim na oba rekorda, da budem broj 1 i da osvojim što više grend slemova. Doduše, sada mi je fokus da osvojim što više grend slemova, ne toliko na tom broju 1. Ponosan sam što sam i srećan što sam u poziciji tu gdje jesam, nemam problem da to verbalizujem i da kažem da je to tako, jer je to cilj – kazao je Novak, a onda dodao:

– U odnosu na moje istorijske rivale sa kojim sam imao toliko mečeva, da ih prevaziđem u tom rezultatskom smisli. Ali, to je samo jedan dio, drugi dio je ta velika želja i motivacija da nastavim da koračam unaprijed, da trasim svoj put i da pokušam da dalje ispisujem istoriju sporta kojeg volim. Da bih to uspio, da sebe stavim u tu poziciju, morao sam sebe da prešaltam psihički na Vimbldon i da razmišljam kako da se što bolje pripremim – naveo je Đoković.

Potrudiće se srpski as da osvoji i preostala dva grend slema u godini.

– I dalje u ovim godinama što osvajam grend slemove me raduje, pokušavam da iskoristim taj trenutak, dobro se osjećam u svom tijelu, dobro igram i motivisan sam. Stvari se vrlo brzo mijenjaju, već je 20 godina kako se bavim profesionalnim tenisom, dug je to period, mnogo je zahtjevan ovaj sport, zahtjevan je taj stil, nenormalan u očima nekih, ali to me je dovelo do ovih visina. Sa druge strane, želim još, želim da iskoristim, preostala su dva grend slema, na US Openu i Vimbldonu, potrudiću se da se borim za trofej i vidjećemo koliko ću dogurati daleko – naglasio je Đoković.

Prava “ludnica” je bila na Roland Garosu, pritisak je bio sve jači i jači kako se primicalo finale i borba za titulu, ali je bio u tim situacijama bezbroj puta.

– Grend slemovi su uvijek nekako posebni, dosta tu ima obaveza, na terenu i van njega. Pritisaka i sportske pažnje na GS koji su bitni i najveći, a posebno što sam u toj poziciji je dodatno usmjerena pažnja na mene i kako ću igrati na ovom turniru, koliko će to da traje. To mi sa jedne strane prija, a sa druge iscprljuje, tako da gledam da se posvetim oporavku koliko mogu. Volim da se šetam, pogotovo ovdje po Vimbldonu, ima dosta parkova i šuma, gledam da izdvojim vremena za sebe, sutra mi dolaze supruga i djeca, tako da će oni tu biti uz mene, to mi je jako bitno. Iznajmljujemo i kuću kao što to većina igrača radi je olakšavajući način, blizu si, nema saobraćaja, u gradu si, a opet nisi u gradu. Sviđa mi se ritam ovde u Vimbldonu, kako se bliži turnir, tako i ja postajem nervozniji. Nije mi prvi put, imam i ja neko iskustvo ovdje, pa znam šta mi je činiti – našalio se Novak na kraju.

Već 10 godina nema poraz na centralnom terenu Vimbldona, prenosi Telegraf.

– Romansa sa centralnim terenom? Nisam ni ja znao taj podatak do momenta kada sam ga vidio prije 10 dana. Generalno, centralni tereni grend slemova su inspiracija svakome, kada si na takvoj areni, teško je da ne budeš motivisan. Pogotovo Vimbldon. Turnir koji sam sanjao da ću da osvojim, tu sam pričao priču milion puta. Svaki put kada izađem na centralni teren Vimbldona, razlikuje se osjećaj u odnosu na svaki drugi turnir. Održavaju tu njihovu tradiciju, da se igra na travi, nema reklama, led ekrana, oduprli su se modernizaciji svega, sve je usmjereno tradiciji sporta. Moraš da budeš obučen u bijelu, nema one najave igrača, poseban osjećaj. To je vjerovatno nešto što doprinusi mojim rezultatima. Nešto to budi u meni valjda kada izlazim da odigram meč – zaključio je Novak.

(Srpska info)

CATEGORIES
Share This