Ludilu nema kraja: Fenerbahčeu prijeti surova kazna

Ludilu nema kraja: Fenerbahčeu prijeti surova kazna

Rat Rusije i Ukrajine odražava se i na svijet sporta, o čemu svjedoči i jedan primer iz Turske, a koji bi mogao da donese prilično neželjene posljedice po “vinovnike incidenta”.

Dinamo iz Kijeva, ukrajinski fudbalski klub, dobio je dozvolu UEFA da igra međunarodne mečeve, dok je svim ruskim timovima to zabranjeno. Nepravda koju je evropska kuća fudbala pokazala na djelu iznervirala je mnoge ljubitelje fudbala, ali… Svakako ne samo zbog toga, cijel turski stadion sinoć je skandirao ime i prezime predsjednika Ruske Federacije. Sada bi čuveni turski klub Fenerbahče zbog toga mogao da bude veoma oštro kažnjen.

Podsjetimo, kijevski Dinamo je, posle remija na neutralnom terenu s Fenerbahčeom (0:0), gostovao u Turskoj u revanšu. Ono čega su se domaćini pribojavali, to je da će UEFA “pogurati” malo Ukrajince u toj utakmici, a nešto slično se i desilo kada je u 53. minutu isključen igrač turskog kluba Juksek. Nedugo zatim, Bujalski je doneo vođstvo Ukrajincima, počeo malo burnije da slavi, a cijeli stadion “Ulker” u Istanbulu krenuo je da skandira: “La-la-la-la… Vladimir Putin!”.

Iako je Fenerbahče, s igračem manje, u 89. minutu preko Salaija izjednačio, ispao je jer je primio gol u drugom produžetku (u 114. minutu Karavejev je bio strijelac), a sada ruski mediji tvrde da bi turski gigant mogao da snosi ozbiljne posljedice zbog ovakvog ponašanja svojih pristalica.

Naime, kako je za RIA Novosti rekao Vjačeslav Koloskov, sada počasni predsjednik ruske kuće fudbala, koji je bio na čelu tamošnjeg Fudbalskog saveza od 1992. do 2005. godine, UEFA bi mogla rigorozno da sankcioniše Fenerbahče u jednom slučaju:

– Ukoliko je delegat na utakmici s Kijevljanima to skandiranje video kao političko, a onda to zapisao u protokolu, onda će “Fener” biti oštro kažnjen. Sa druge strane, opomena ili manja novčana sankcija čeka trenera Dinama, koji je bio toliko uznemiren ponašanjem turskih navijača da nije ni došao na konferenciju za štampu – rekao je ovog četvrtka 81-godišnji Koloskov.

UEFA pokrenula istragu

Nešto kasnije tokom dana, oglasila se i UEFA:

– U skladu sa članom 31. stav 4, disciplinskih regulativa UEFA, inspektor za etiku i disciplinu će ispitati navodno loše ponašanje navijača Fenerbahčea tokom revanš utakmice 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa kijevskim Dinamom – prenosi ruska agencija TASS saopštenje evropske kuće fudbala.

Novosti

CATEGORIES
Share This