Ko je Valid koji je sa Marokom napravio čudo?

Ko je Valid koji je sa Marokom napravio čudo?

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Ovo bi moglo da se opiše i u slučaju Vahida Halilhodžića i Valida Regragija.

Bosanskohercegovački trener odveo je Maroko na Mundijal kao selektor, ali je ljetos, u jeku organizacije Svjetskog prvenstva, dobio otkaz.

Savez ove afričke zemlje želio je domaćeg selektora, uprkos uspjehu koji im je donio popularni Vaha, pa je Maroko u Katar odveo Valid Regragi.

A ko je marokanski Gvardiola? Gvardiola – po “frizuri”, a očito i po rezultatima.

Valid Regragi je Marokanac rodom iz Pariza. Ima 47 godina. Od rođenja je – fudbaler. Znamo kako to biva – najprije s loptom u dvorištu i ispred zgrade, pa na lokalnim terenima, a onda i u profesionalnom fudbalu.

Prve fudbalske korake napravio je u Rasingu iz Pariza, kada je PSŽ tek bilježio prve godine postojanja. Igrao je na poziciji beka, pa je kao takav najprije zapao za oko ljudima iz Tuluza, a onda se igrama u tom klubu predstavio široj fudbalskoj javnosti u Francuskoj. Kruna karijere stigla je 2001, kada je nagrađen pozivom u A selekciju svojih predaka – Maroka, za koji je odigrao ukupno 45 utakmica.

Igrao je potom za Ažaksio, Rasing Santander, Dižon i Grenobl, gdje je dijelio svlačionicu sa Olivijeom Žiruom, Francuzom koji će mu biti rival u polufinalu. Karijeru je okončao u Maroku.

U Maroku je i počeo trenersku karijeru, pa je bio trener i u Kataru, gdje je s klubom Kazablanka osvojio čak i Afričku Ligu šampiona. To mu je definitivno bila ustupnica za selektorsko mjesto u Maroku s kojim sada pravi nestvarne rezultate.

Maroko je apsolutni hit Mundijala u Kataru, veći nego Hrvatska. I upravo ovo dvije selekcije bi mogle da igraju u finalu, ukoliko Maroko iznenadi i Francusku u polufinalu, a Hrvatska Argentinu.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This