Kako je Đoković prije 16 godina molio organizatore turnira u Adelejdu za učešće

Kako je Đoković prije 16 godina molio organizatore turnira u Adelejdu za učešće

Kada neko vjeruje u uspjeh, sve je lako.

Pamtimo svi klip Novaka Đokovića kada je rekao da želi da bude najbolji na svijetu.

U tom trenutku, vjerovao je samo on. I njegova porodica. Ali…

Pravi talenat uvijek nađe način da izađe na površinu, pa je tako Nole kao dijete otišao na Akademiju Nikole Pilića u Njemačku. Tamo je šjor Niko znao kako da izbrusi dijamant.

Vrlo rano je Srbin postao profesionalac, praktično da juniorsku karijeru nije ni imao. Slijedi priča o tome kako je 16-ogodišnji Đoković, vjerujući da može da bude najbolji na svijetu, tražio pozivnicu za turnir u Adelejdu. Isti onaj na kojem ga čeka prvi meč u singlu u ovoj godini u noći koja je pred nama. Tri sata poslije ponoći, u noći između ponedjeljka i utorka, Đoković će na megdan Francuzu Lestjenu, 69. teniseru svijeta.

Ali…

Hajde da se vratimo 16 godina unazad. Zamislite Australiju, vreli ljetni dan. Mjesto događanja: klub u kojem se igra teniski turnir u Adelejdu. Razgovaraju direktori turnira – Mark Vudford i Piter Džonston. Sve je bilo spremno za novo izdanje turnira, a onda…

Onda im je razgovor prekinuo mladi teniser, koji je u društvu svog trenera došao da zamoli za specijalnu pozivnicu.

Pogađate: riječ je o Novaku Đokoviću i njegovom tadašnjem treneru Dejanu Petroviću.

Nole je bio tek na početku karijere, ali… Kad vjerujete u to da radite prave stvari, onda vam ne manjka samopouzdanja. Kada ste svjesni svog kvaliteta, onda se ne libite da probate, da pokušate. Onda i vjera u sebe raste.

– Vodio sam turnir zajedno s Piterom Džonstonom. Sjedili smo u kancelariji dan prije nego što su krenule kvalifikacije, kada su kod nas došli Dejan Petrović i Novak Đoković. Predstavio nam se i rekao: “Srećan sam što sam u Adelajdu, nadam se da biste mogli da mi date pozivnicu za turnir” – prisjećao se Vudford u predvečerje ponovnog učešća Novaka Đokovića u Adelejdu.

Neobičan pristup, moramo da priznamo, ali jedino legitimno rješenje: ako ne pitamo, ne možemo ništa da promijenimo. A ako pitamo, možemo svašta da dobijemo. Vrijedi pokušati u svakom slučaju, piše Sportal.

Vudford ističe da su pokušali da mu objasne da, nažalost, ne mogu da mu pomognu.

– Piter i ja smo se pogledali, već smo bili podijelili sve pozivnice za glavni žrijeb. Novak je dodao: “Jednog dana ću biti najbolji teniser na svijetu i mislim da bi bilo lijepo da mi pomognete na početku!“ Mi smo se na to nasmijali i rekli mu: „Nažalost, nemamo više mjesta“.

U razgovor se tada uključio i Dejan Petrović, koji ih je zamolio još jednom da razmisle i daju šansu mladoj nadi.

– Dejan, koji je Đokovića znao godinama, rekao je: „On zaista vjeruje da će biti broj jedan jednog dana”. Izvinili smo se, imali smo samo nekoliko ostavljenih pozivnica za tenisere iz Australije. Rekao sam mu da možemo da probamo da ga ubacimo u kvalifikacije, ali je Novak bio riješen: “Ali, ja bih volio da igram u glavnom dijelu turnira, jer ću jednog dana biti najbolji na svijetu“. Nažalost, nismo uspjeli da ga ubacimo ni u kvalifikacije – ispričao je Mark Vudford.

Novak je tada Adelejd napustio praznih ruku, ali je iste godine – 2006. uspio da osvoji dva turnira, u Amersfortu i Mecu.

Razgovor koji je Nole vodio s direktorima turnira u Adelejdu nije ostavio na njemu nikakvog traga. Znate, najbolji su poznati da po tome što su lišeni svake sujete. A ko je jednom pričao s Đokovićem zna koliko je on normalan. Sve je jednostavno: probaš, pitaš, pa ako ne ide ove godine – ići će sljedeće.

Koliko je riješen svake sujete najbolje govori njegovo ovogodišnje djelo – poslije prošlogodišnjeg skandala na najmanjem kontinentu na svijetu on se vratio u Australiju.

– Tamo sam igrao svoj najbolji tenis, volim Australiju i hoću da se vratim – govorio je Novak cijele 2022.

Kao što se i 2007. vratio u Adelejd, tako se i sada vratio samo sa jednom mišlju – da ove godine osvoji Australijan open.

Treba li da napomenemo uopšte da je 2007. postao vladar Adelejda?

Ponovo se vratio i ponovo će biti najbolji. Vidjećemo to već krajem ovog mjeseca.

 

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This