Ime Mesi zabranjeno u rodnom gradu slavnog fudbalera

Ime Mesi zabranjeno u rodnom gradu slavnog fudbalera

Iako je ime Lionel Mesi jedno od najpoznatijih i najomiljenijih ljudima širom svijeta, u njegovom rodnom gradu Rosariju zakonom je zabranjeno da ljudi djeci daju ime Mesi.

Argentinski mediji još prije osam godina izvještavali su o presedanu kada je jedan navijač uspio da svoje novorođeno dijete nazove Mesi.

Zvaničnik iz Rosarija je svojevremeno upozorio da je novorođenčad zabranjeno nazvati po Mesiju, uprkos činjenici da je muškarac sa juga zemlje dobio dozvolu da tako nazove svoju bebu, prenosi B92.

Navijač Hektor Varela je natjerao matični registar Rio Negra da prihvati ime Mesi za njegovu bebu dok je dijete bilo staro dvije nedjelje. Muškarac je zatražio posebno odobrenje agencije, ne znajući da će njegov sin biti prva osoba u Argentini koja će nositi to ime.

Vlasti su htjele uprkos presedanu da se osiguraju ako bi drugi roditelji krenuli stopama Varele, pa je direktor civilnog registra provincije Santa Fe, Gonzalo Carilo, za Radio 2 Rosario rekao da je korištenje prezimena kao imena „zabranjeno zakonom“ jer može da izazove zabunu.

Vladine procjene pokazuju da je nakon Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu dvoje od desetero rođene djece dobilo jedno od imena igrača reprezentacije Argentine i da ih predvode Lionel ili Leonel, Angel, Gonzalo, Sergio i Havier.

 

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This