Iako ima normu na ide na SP: “Jovan je diskriminisan…

Iako ima normu na ide na SP: “Jovan je diskriminisan…

Iako ima isplivanu normu za predstojeće Svjetsko prvenstvo u Australiji, mladi banjalučki plivač Jovan Lekić (18) ipak neće učestovati na smotri najboljih.

Taman kada se vratio plivanju nakon što mu je u avgustu ukinuta dvogodišnja suspenzija protiv dopinga, koja je uslijedila od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH, a koju je Međunarodni sud za sportsku arbitražu (CAS) po žalbi presudio da zabranjena supstanca nije navedena na etiketi suplementa prije treninga koji je konzumirao, Jovan je doživio novo razočaranje

– Sekretar Plivačkog Saveza Azur me prije desetak dana zvao zbog ličnih podataka kako bi mu pokrenuli postupak dobijanja vize. Nazvao me u 11:15 sati, a odluku o odlasku smo morali donijeti do 12 sati. S obzirom da Jovan nema nikakve stipendije, ni sa jednog nivoa vlasti u BiH i da nema nijednog jednog sponzora, ovi sponzori koji sponzorišu plivačice iz Federacije nas su davno odbili, i da ja ne mogu odvojiti barem 500 evra njemu za džeparac da bi bio i boravio petnaestak dana kao normalan čovjek i sportista u Australiji, mi smo to odbili pod izgovorom da Jovan nije spreman za tako veliko takmičenje,a spreman je kao lav – kaže ogorčeni otac Jovana Lekića, Branislav, koji je uz Jovanove trenere najzaslužniji za njegovu karijeru.

On naglašava da nadležne institucije, prvenstveno Olimpijski komitet BiH treba nešto hitno poraditi na Jovanoj situaciji.

– Ja bih pitao ovu državu dokle misli na račun nas roditelja da ima vrhunske sportiste? Dokle država misli da se kiti perjem sportista u koje nije uložila ni jednu marku? Meni zaista više ne pada na pamet da odvojim od svojih usta ni jednu marku kako bi neki lik iz Olimpijskog komiteta ili Plivačkog saveza mom djetetu samo čestitao i uslikao se sa njim kao sa trofejnim medvjedom. Jovan je totalno diskriminisan od strane Olimpijskog komiteta i od strane državnih institucija. Sve ima svoje mjere i svoje granice – naglasio je otac mladog plivača i dodao:

– Poslije kad djeca odu i uzmu državljanstvo neke druge države, takve sportiste u javnosti nazivaju izdajnicima, četnicima ili ustašama,u zavisnosti od državljanstva koje uzmu. A zaista nije tako, ova država samo od sebe otjera sve što valja. Najviše što je moj Jovan dobio od bh. institucija je neopravdana suspenzija Antidoping Agencije”.

Podsjetimo, Jovan Lekić je prošle godine na Evropskom prvenstvu za juniore u Rimu oduševio bh. javnost osvojivši dvije medalje. Bio je srebreni na 400 metara slobodno (3:50,79) i bronzani na 200 slobodno (1:48,46). Nedugo zatim, uslijedio je veliki šok za mladu plivačku senzaciju. Prošlog ljeta dvaput je bio pozitivan na higenamin, te je suspendovan na dvije godine od strane Agencije za antidoping kontrolu BiH.

CAS mu je smanjio suspenziju sa dvije godine na minimalnih šest mjeseci (kazna istekla), što je velika pobjeda Lekića i njegovog tima iz kojeg su od prvog dana tvrdili da odluka nije pravedena. Nakon svih razočarenja Lekić je odlučio da nema svrhe ostajti u BiH, tako da će plivačku, ali i akademsku karijeru nastaviti na Univerzitetu Luzijana (SAD) za koji će nastupati u sezoni 2023/24.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This