E-bajkom osvajaju Orjen i Leotar

E-bajkom osvajaju Orjen i Leotar

Iznajmljivanje električnih bicikala nova je turistička ponuda Trebinja za koju vlada veliko interesovanje, a ovaj vid rekreacije omogućiće mnogima da se približe vrhovima Leotara i Orjena.

Za nešto manje od mjeseca dana novi sadržaj pokazao se kao pun pogodak u kojem uživaju najviše turisti koji slobodno vrijeme provode na jugu Srpske.

Slovak Jan Kalevski došao je u Trebinje turistički, a opčinjen gradom na Trebišnjici ostao je da živi sa porodicom. Došao je na ideju da iznajmljuje e-bajk, za šta je imao punu podršku Turističke organizacije Trebinje.

– Krajem maja počeli smo da iznajmljujemo električne bicikle. Prezadovljni smo, potražnja je velika, kako domaćeg stanovništva tako i turista. Prelijep je ovo kraj, puno je vinarija, a razvijen je i vjerski turizam pa za one koji ne vole puno da pješače električni bicikl je idealno rješenje. Omogućava prelijep pogled na grad, a uštedi se i na vremenu i mnogo više obiđe – kazao je Kalevski.

Ipak Slovak sa hercegovačkom adresom naglašava da su za e-bajk najviše zainteresovani oni koji žele da osjete čari planinskih vrhova.

– Turisti žele da odu na Orjen ili Leotar, a obraduje ih kada im kažemo da to više nije problem. Takođe, oni hoće biciklom da odu do Gračanice, do Tvrdoša, brzinski prođu čitav grad i vrate se srećni i zadovoljni – rekao je Kalevski.

Rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji RS Marko Radić rekao je za „Glas Srpske“ da je e-bajk sve popularniji širom svijeta, a polako dolazi i kod nas.

– Nakon Banjaluke električni bicikl može se iznajmiti i u Trebinju. Radi se uglavnom o brdskim biciklima sa baterijom i idealan je za rekreativce, kojima će baterija pomoći da malo zahtjevnije prepreke pređu sa lakoćom i da praktično pojedini markirani dijelovi i staze budu dostupni širem spektru ljudi koje takav vid rekreacije interesuje – rekao je Radić.

E-bajk će nesumnjivo upotpuniti turističku ponudu u Trebinju, dati više mogućnost za istraživanje grada i njegove okoline, a posebno Parka prirode „Orjen“.

– Ide se ne samo u korak sa širom ponudom i sa razvojem dodatnih mogućnosti za istraživanje prelijepe hercegovačke prirode i sadržaja koji promovišu boravak u prirodi, nego i generalno sa adrenaliskim turizmom, koji je kroz strategiju razvoja grada označen kao primaran u ovoj deceniji – rekao je Radić.

On je naglasio da je na Fruškoj gori otvorena i prva stanica za punjenje e-bajka.

– Nadam se da će i kod nas vrlo brzo biti otvorene i mapirane stanice, s obzirom na to da popularnost e-bajka brzo raste i da ćemo, zahvaljujući prelijepim markiranim stazama i prirodi širom Srpske imati sve veći broj zaljubljenika u ovaj vid rekreacije – rekao je Radić.

Priroda

Uz „GoPro“ kameru i onu iz drona Banjalučanin Zoran Gajić na biciklu obilazi netaknutu prirodu Srpskoj, ali i šire, a snimke koje zabilježi postavlja na svoj „Jutjub“ kanal „Offroad Gastro Cyclist“. Voli usamljene krajeve, nedovoljno istražene i cilj mu je njihova afirmacija.

– Želim da promovišem prelijepu prirodu, jer ako se malo izmaknete od glavnih puteva uz koje vidite smeće, uživaćete na planini – rekao je Gajić.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This