Domaćinu tron, raspršeni snovi Jugoslavije u SR Njemačkoj (FOTO, VIDEO)

Domaćinu tron, raspršeni snovi Jugoslavije u SR Njemačkoj (FOTO, VIDEO)

Čast da organizuje jubilarni 10. Mundijal pripala je Saveznoj Republici Njemačkoj, zemlji koja je iz prvenstva u prvenstvo igrala sve bolje.

Na kraju su iskoristili domaći teren i osvojili svoj drugi naslov, poslije dvije decenija čekanja.

U kvalifikacijama je startovalo 99 reprezentacija sa svih kontinenata, a pravi šok svojim navijačima priredili su Englezi koji su eliminisani od Poljske. U grupi 5 Poljaci su bili ispred Engleske i Velsa, što je bila prvorazredna senzacija. Iznenadili su i reprezentativci DR Njemačke, koja je u svojoj grupi bila bolja od Rumunije, Finske i Albanije.

Istočna Njemačka nije bila jedini debitant na Mundijalu 1974, pošto su po prvi put na takmičenje stigli Australija, Haiti i Zair.

SSSR se takođe nije plasirao na ovaj Mundijal, jer u baražu zbog političke situacije u Čileu (vojni udar) nisu otputovali na revanš u Latinsku Ameriku. Tako su Čileanci izvadili vizu za ovaj Mundijal.

Kad je riječ o selekciji Jugoslavije, provukli smo se u kvalifikacijama kroz “iglene uši”. Prvo smo u šokantnom meču u Atini protiv Grčke izvojevali pobjedu od dva gola razlike, koja nam je bila potrebna za baraž sa Španijom. Karasi je pred sam kraj tog meča postigao gol za pobjedu od 4:2.

Nakon toga su 13. februara 1974. u Frankfurtu, u baražu, “plavi” sa 1:0, golom Katalinskog, napravili odlučujući korak ka Mundijalu.

Čast da otvore Mundijal pripala je upravo selekcijama Jugoslavije i Brazila. Uzbudljiv meč je završen bez golova, a očekivanja svih u zemlji bila su velika.

Već u drugom kolu grupe B savladan je debitant Zair sa 9:0, dok je u trećem meču sa Škotima osvojen samo bod (1:1). Zbog gol razlike Jugoslavija je završila kao pobjednik grupe iako smo imali isti broj bodova kao drugoplasirani Brazil i treća Škotska.

Tinjala je nada da će se u drugom krugu stvari popraviti i da će Jugoslavija napraviti veliki iskorak, ali doživjeli smo katastrofu.

FIFA je ponovo promijenila sistem takmičenja, pa je umjesto četvrtfinala uvela u drugu fazu dvije grupe sa po četiri ekipe, a pobjednici grupa su igrali u finalu.

Iz A grupe u nastavak takmičenja su prošle dvije Njemačke. Istočni Nijemci su bili prvi, ispred zapadnih komšija, što je možda bio i taktički potez da se izbjegne grupa s “lalama”

Čile i Australija su se vratili kući. Iz grupe B dalje su otišli Holandija i Švedska, a iz grupe D Poljska i Argentina.

Formirane su nove dvije grupe – E i F. Jugoslavija je igrala u F grupi gdje je doživjela tri poraza – od SR Njemačke (2:0), Poljske (2:0) i Švedske (2:1). Pobjednik ove grupe bio je domaćin turnira, SR Njemačka, s maksimalnim učinkom. Tako su obezbijedili finale.

Jugoslaviju je godinama kasnije potresala priča da su njeni igrači zbog stopiranih premija gubili utakmice. Naime, pričalo se i pisalo da će za plasman na Mundijal biti isplaćene premije u dinarima, a za eventualno dobre rezultate u Njemačkoj da će igrači dobiti premije u markama. Poslije prvog mjesta u grupi, igrači su pitali za premije i saznali da ih neće dobiti. Da li je to bio razlog za slabe partije i tri poraza u drugoj fazi ili ne pitanje je na koje odgovora nema ni danas. Jedno je sigurno, a to je da se međusobno nisu podnosili igrači iz Srbije i Hrvatske. Podjele su nas izgleda i ovaj put koštale dobrog rezultata.

U grupi E dominirali su Holanđani, koji su nadigrali Argentinu (4:0), DR Njemačku (2:0) i Brazil (2:0).

Tako je u finalu zakazan veliki okršaj između ljutih rivala SR Njemačke i Holandije. Njihovo rivalstvo je nakon rata sve više raslo i zato je cijela planeta s nestrpljenjem čekala ovaj duel.

Minhen je tog 7. jula 1974. bio centar svijeta. Sudar dvije, u tom trenutku, najkvalitetnije reprezentacije. Holandija je, predvođena Johanom Krojfom, bila u velikom naletu. Mediji su pisali da će se u finalu Mundijala sudariti Ajaks i Bajern. Okosnice obje selekcije činili su igrači dva kluba koja su vladala evropskim klupskim fudbalom šest godina.

Johan Krojf je bio nezaustavljiv za Nijemce u ovom susretu.

FOTO: STAFF/EPA
FOTO: STAFF/EPA

Igrao je simultanku na cijelom terenu. U jednom prodoru je već u 1. minutu oboren u kaznenom prostoru i sudija je pokazao na penal. Neskens je bio siguran i Holandija je povela sa 1:0 poslije samo dva minuta igre. Ostalo je u analima zapisano da je ovo je bio i prvi penal u finalima svjetskih prvenstava!

Poslije prvog ubrzo je uslijedio i drugi kazneni udarac. U 25. minutu engleski sudija Tejlor ponovo je pokazao na bijelu tačku, ovaj put u korist domaćina. U kaznenom prostoru srušen je Helcenbajn, a Paul Brajtner je izjednačio na 1:1. Pobjednik je odlučen u 43. minutu, kad je Gerd Miler postigao gol i SR Njemačkoj donio pobjedu i drugi naslov najboljeg tima na planeti.

KROJF ODMAH DO PELEA

Iako nije proglašen za najboljeg igrača Mundijala, napadač Holandije Johan Krojf je od strane FIFA proglašen za drugog najboljeg fudbalera u prošlom vijeku, odmah iza neprikosnovenog Pelea. Krojf je ponio titulu najboljeg fudbalera Evrope svih vremena.

Za Ajaks je odigrao 328 utakmica i postigao 246 golova. Debitovao je za crveno-bijele iz Amsterdama sa samo 17 godina. Nakon Ajaksa, Johan Krojf prelazi u Barselonu, čiji je dres branio u 184 utakmice, a u listi strijelaca upisao se 51 put.

Jedan dio karijere proveo je u SAD, a po povratku u Evropu nastupao je za Levante, pa onda slijedi povratak u Ajaks, a karijeru je završio u 37. godini, i to u dresu ljutog rivala Fejenorda.

Raniji tekstovi

U SUSRET MUNDIJALU (1930) Porođajne muke novog takmičenja, Urugvaj prvi šampion (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1934) Evropsko četvrtfinale, Italijani obradovali Musolinija (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1938) Italija sačuvala tron, čudan potez Brazilaca u polufinalu (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1950) Urugvajci utišali 200.000 ljudi na Marakani (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1954) Nijemci ukrotili “Laku konjicu”, golovi padali svakih 16 minuta (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1958) Pele razbio prokletstvo Brazila, Nijemci ponovo kobni za Jugoslaviju (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1962) Šekularac očarao planetu, brazilska rapsodija u finalu (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1966) Englezi dosanjali titulu sumnjivim golom u finalu (FOTO, VIDEO)

U SUSRET MUNDIJALU (1970) Brazilu treća titula, prve izmjene i žuti kartoni (FOTO, VIDEO)

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This