Đoković čestitao Božić iz pritvora, sveštenik spriječen da ga poseti

Đoković čestitao Božić iz pritvora, sveštenik spriječen da ga poseti

Novak Đoković se prvi put oglasio otkako je zatvoren u hotelu u Australiji i čestitao Božić. Takođe, australijske vlasti nisu dozvolile starješini Sabornog hrama Svete Trojice u Melburnu da posjeti Đokovića na Božić.

„Mir Božji, Hristos se rodi. Srećan Božić. Neka vas Božja ljubav okrepi i ispuni“, napisao je na Instagramu najbolji teniser svijeta, koji se nalazi u pritvoru nakon što mu je odbijena viza.

Đoković je zahvalio i na velikoj podršci koja mu stiže sa svih strana tokom proteklih dana.

„Hvala mojoj porodici, familiji, Srbiji i svim dobrim ljudima širom sveta koji mi šalju podršku. Hvala Bogu dragom na zdravlju“, napisao je Novak.

Odbijena molba sveštenika da posjeti Đokovića

Starješina Sabornog hrama Svete Trojice u Melburnu, protojerej-stavrofor Milorad Lončar, zatražio je dozvolu od australijskih vlasti da posjeti Novaka Đokovića na Božić, ali je njegova molba odbijena.

Tim povodom se saopštenjem oglasio episkop australijsko-novozelandski koji je naveo da Mitropolija australijsko-novozelandska SPC osuđuje takvo kršenje ljudskih i vjerskih prava.

Episkop je naveo da su Lončara australijske granične vlasti odbile sa obrazloženjem da nikome nije dozvoljen ulaz u objekat koji se koristi kao pritvor za migrante zbog kovid restrikcija koje su na snazi.

„Obavešteni smo da verske posete nikom od pritvorenih nisu dozvoljene još od jula 2021. godine. Štaviše, od početka pandemije objekat je zatvoren za posete bilo koje vrste na duži vremenski period, zbog čega su pritvorenici lišeni duhovne i emotivne podrške sveštenstva, bez obzira na versku pripadnost. Upozoravamo na ovo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i pozivamo odgovorne u vlasti da hitno dozvole slobodan i nesmetan pristup ljudima koji će pružiti pastirsku i emotivnu podršku za sve ljude u pritvoru“, navodi se u saopštenju Kancelarije episkopa objavljenom na sajtu Mitropolije australijsko-novozelandske SPC.

Večeras moleban za Đokovića

U saopštenju se navodi i da Mitropolija australijsko-novozelandska osuđuje kršenje ljudskih i vjerskih prava, kao i prirodu postupanja prema svima koji se nalaze u pomenutom pritvoru.

Kako je navedeno, večeras će u znaku molitvene podrške biti služen moleban ispred objekta u kojem se u pritvoru nalazi i Novak Đoković.

Tanjug/RTS

CATEGORIES
Share This