Danski dresovi kao kritika domaćinu Svjetskog prvenstva

Danski dresovi kao kritika domaćinu Svjetskog prvenstva

Fudbalski savez Danske predstavio je dresove za Svjetsko prvenstvo u Kataru – posebno dizajnirane u znak protesta zbog nepoštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u ovoj zemlji.

Dvije garniture zagasito crvena, kao prva, i bijela, kao druga, dopunjene su i specijalnom trećom garniturom koja je potpuno crna i opisana od strane proizvođača kao „boja žalosti“. Primjetno je da na dresovima nema nikakvih istaknutih obilježja. Grb reprezentacije i obilježje proizvođača su u istoj boji kao i svaka garnitura i praktično se jedva vide.

Iz Humela, koji je tehnički sponzor FS Danske, objasnili su da ne žele da se njihov logo i brend vide u Kataru, ali da nisu željeli ni da odustanu od saradnje sa reprezentacijom Danske sa kojom dugo sarađuju.

– Podržavamo reprezentaciju Danske, ali u isto vrijeme ne podržavamo odluku da Katar bude domaćin Mundijala. Ne želimo da naš brend bude vidljiv na turniru koji je već koštao stotine života – poručili su iz Hjumela.

Takođe, Humel neće istaći svoj logo ni na opremi za treninge već će na tom mjestu biti istaknuta „poruka kritike“.

– Želimo da istaknemo svoj stav po pitanju poštovanja ljudskih prava i prava migranata radnika u Kataru koji su radili na izgradnji stadiona. Vjerujemo da sport treba da spaja ljude. A kada to nije slučaj, smatramo da na to treba ukazati – jasni su iz Humela, piše Sport Klub.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This