Berkovići ispratili svoju prvu olimpijku u Pariz

Berkovići ispratili svoju prvu olimpijku u Pariz

Aleksandra Samardžić, džudistkinja rođena u Berkovićima, putuje u Pariz u olimpijskom timu BiH, gdje će 31. jula nastupiti na Olimijskim igrama, na džudo turniru u kategoriji do 70 kilograma.

Aleksandra je, ispunivši olimpijsku normu, postala prvi sportista iz Berkovića koji će sa najboljim planetarnim sportistima odmjeriti snage na popularnoj Olimpijadi.

U njenu čast i kao zahvalnost za ogroman uspjeh i promociju Berkovića, Skupština opštine Berkovići održala je svečanu sjednicu na kojoj je Aleksandri Samardžić uručena Povelja za izuzetne uspjehe i promociju opštine Berkovići kao i novčana nagrada u iznosu od 5.000 KM.

Aleksandra Samardžić, kaže da je izuzetno ponosna, kako zbog samog učešća na OI, tako i zbog spoznaje koliko je usrećila svoje sugrađane i učinila ih ponosnim.

‘’Oduvijek je ovo bio moj san, cijelu karijeru, 20 godina, radim za ovaj momenat gdje ću ja uspjeti da ostvarim normu za OI. Pored tog saznanja da idem na Olimpijske igre, u tim momentima sam bila jako srećna. Drugi najsrećniji momenat je danas, kad sam vidjela koliko je ljudima iz mogu okruženja, iz moje male sredine bitno i drago što sam ja uspjela ostvariti svoj san, koliko su ponosni i koliko su srećni zbog mene. Ja sam uvijek realna i reći ću da na OI ne idem kao favorit, ali svakako da su tamo djevojke sa kojima sam ja već imala priliku da se sastanem, pobjeđivala sam neke, od nekih gubila, tako da je sve moguće, sve je otvoreno, Olimpijske igre su poznate po tome da nema favorita, da taj dan svi daju sve od sebe i onaj koji bude imao malo više sreće završiće sa medaljom oko vrata’’, rekla je Aleksandra nakon svečane sjednice i dodjele Povelje.

Jovo Samardžić je Aleksandrin otac, ali i prvi trener sa kojim je u Džudo klubu ‘’Berkovići’’ ostvarila prve uspjehe. Aleksandra je sa nepunih 7 godina počela trenirati u lokalnom džudo klubu, a njen otac Jovo kaže da je dvostruko ponosan i srećan – kao roditelj i kao trener.

‘’Kao što je njen san ostvarenje olimpijske norme, odlazak na OI, isto tako je i moj naravno, u duploj ulozi, i kao trenera i kao oca, to je ono što milioni sportista, trenera i roditelja sanjaju, a samo rijetkima se posreći’’, kaže Jovo Samardžić.

Sreću i ponos ne krije ni Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići. On kaže da su ponosni svi građani ove male opštine.

‘’Ova svečana sjednica Skupštine Opštine Berkovići je samo potvrda koliko smo mi danas ponosni i koliko je Aleksandra dobar promoter opštine Berkovići, pa i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želimo joj sve najbolje, želimo joj prije svega da se osjeća zdravo i spremno na Olimpijadi, a rezultat kakav god da bude, mi ćemo i dalje biti ponosni’’, rekao je Nenad Abramović.

Aleksandra Samardžić je do sada osvojila preko 400 različitih medalja, a plasman na Olimpijski džudo turnir u kategoriji do 70 kg kruna je njene dosadašnje karijere.

Stanovnici male opštine Berkovići s nestrpljenjem očekuju 31. jul kada će Aleksandra početi svoj olimpijski nastup i u konkurenciji 24 takmičarke pokušati ostvariti što bolji rezultat. Ona će u Parizu biti dio petočlanog tima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na najvećoj planetarnoj smotri sporta.

(BN) Foto: BN/hercegsport/arhiva

CATEGORIES
Share This