Zolak: Čistoća kiseonika ne znači da je on medicinski

Zolak: Čistoća kiseonika ne znači da je on medicinski

Rezultati analize kisika koji su uzeti za analizu iz UKC RS i bolnice Mladen Stojnović u Prijedoru su potpuno uredni – na UKCRS čistoća 99,93, a u Prijedoru 99,96 posto, rekao je ovo na konferenciji za novinare predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Međutim, ovo ne znači da se radi o medicinskom kiseoniku, što je za “Direkt” potvrdio i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH

„Referentna ustanova je izvršila analizu kiseonika. Uzorak koji je uzet u UKC RS je pokazao da je čistoća kiseonika 99,80. Ovo u prevodu znači da je puno bolje nego što je Zakonom propisano“, istakao je Višković.

No, Vlada RS nijednom u javnosti nije spomenula o kojoj se to “referentnoj laboratoriji” radi. “Direkt” je juče Vladi RS poslao upit u vezi sa laboratorijom, ali odgovori još nisu stigli na našu adresu.

„Odgovorno tvrdim kao predsjednik Vlade da sve što je spinovano, sada pada u vodu. Očekivali ste da RS ostane bez kisika i tako ugrozi živote pacijenata, ali to nećete dobiti i nećemo vam to omogučiti“, dodao je Višković.

On je najavio krivične prijave protiv svih su prouzrokovali štete zdravstvenom sektoru RS-a i pacijentima koji su koristili kisik u momentu afere i koji su imali određene probleme zbog priče u javnosti. Naveo je i da odgovornost za “haos” ima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zanimljivo je i to što je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić na konferenciji za medije kazao da se u svim bolnicama koristi ispravan kiseonik, a ne medicinski.

“Sve ono što se pričalo posljednjih dana, danas se potvrdilo. Ono što sam govorio javno i otvoreno da je kiseonik koji se koristi u bolnicama apsolutno ispravan i da se može koristiti u medicinske svrhe”, rekao je Šeranić i dodao da je sramotno što se građani dovode u zabludu zbog ovih stvari.

Dakle, Šeranić je naveo da se ovaj kiseonik može koristiti “i u medicinske svrhe”.

Direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak za “Direkt” kaže da čistoća kiseonika ne znači ništa, jer su tu brojna druga pitanja.

“Problem može biti i taj 0,01 posto čistoće. Onda, pitanje je u kakvim bocama se skladišti, da li se doprema iz kontejnera koji nisu u skladu sa propisima koje zahtjeva jedan lijek i slično”, kaže Zolak.

On je kazao da će Vlada RS zbog odluke da sama uputi na analizu kiseonik iz UKC-a morati krivično da odgovara, jer nije imala pravo da to radi mimo Agencije za lijekove BiH koja je zakonski jedina nadležna u ovom slučaju.

(Direkt)

CATEGORIES
Share This