Željeznice Srpske postaju holding: Hitno usvojen zakon po kojem se produžava rok za uređenje pružnih prelaza

Željeznice Srpske postaju holding: Hitno usvojen zakon po kojem se produžava rok za uređenje pružnih prelaza

“Željeznice Republike Srpske” ubuduće će da posluju kao holding sa tri nezavisna preduzeća, potvrdio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

On je ovo rekao povodom tek usvojenog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama.

– Glavni razlog za donošenje zakona je u tome da je u postupku restrukturisanja “Željeznica Republike Srpske” donesena odluka da ovo privredno društvo ubuduće posluje kao holding sa tri zavisna preduzeća – rekao je Ćorić.

Dodaje da se zakonom produžava rok za uređenje putnih prelaza sa pet na 10 godina.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Treća stvar je usklađivanje sa regulativom Evropske Unije o pitanju prevoza putnika. Javni prevoz putnika je definisan i u skladu sa obavezama koje imamo prema transportnoj zajednici, gdje će se lokalne zajednice ubuduće morati uključivati u javni prevoz putnika u željezničkom saobraćaju – rekao je Ćorić.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS oko ovog zakona, koji je usvojen u srijedu, poslanik Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić rekao je da je veoma malo urađeno na uređenju putnih prelaza, te da namjerava da uputi apel nadležnima da se trenutno stanje popravi.

Poslanik SDS Tomica Stojanović smatra da je produženje rokova za uređenje putnih prelaza sa pet na 10 godina veoma loše rješenje.

Ministar Ćorić je poručio da ne postoji nijedan putni prelaz preko pruge koji nije adekvatno obilježen i u skladu sa prometom saobraćaja na toj dionici, kao i da se nastavlja rad na uređenju putnih prelaza.

Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o željeznicama Srpske usvojen je po hitnom postupku.

PRIHODI VEĆI 2,5 MILIONA KM

“Želјeznice Republike Srpske” su tokom prošle godine ostvarile prihode iz osnovne djelatnosti u iznosu od oko 32,4 miliona KM i oni su viši za 2,5 miliona KM u odnosu na prethodnu godinu. Prevezeno je ukupno 4.384.525 tona robe u 2021. godini, što je 15,45 odsto više u odnosu na godinu prije.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This