Vlast u Srpskoj kažnjava sve gdje su izgubili izbore

Vlast u Srpskoj kažnjava sve gdje su izgubili izbore

Očigledno je da republička vlast provodi politiku kažnjavanja lokalnih zajednica u  kojima su građani izabrali opozicione kandidate, poručio je danas Zoran Vidić, predsjednik Konferencije lokalne samouprave Srpske demokratske stranke (KOLOS).

On je kazao da pokušaji republičkih vlasti da se u gradovima preko 100 hiljada stanovnika ( Banjaluci i Bijeljini) ingerencije gradonačelnika prebace na skupštinu neće donijeti ništa dobro.

„Jasno je da se predloženim zakonskim rješenjima gradonačelnici ovih gradova pokušavaju razvlastiti kako bi se uspostaviti jedan dualizam vlasti. To će samo produbiti političke krize, koje skupštinske većine predvođene SNSD-om pokušavaju praviti. Onemogućavanje rada gradonačelnicima će onemogućiti i razvoj tih gradova“, istakao je Vidić, nakon sjednice KOLOS-a koja je održana u Istočnoj Ilidži.

On je istakao da je i raspodjela sredstava javnih investicija očigledan dokaz neravnopravnog odnosa republičke vlasti prema lokalnim zajednicama.

„Dovoljno je da se pogleda tabela raspodjele sredstava gdje se jasno vidi da su lokalne zajednice u kojima republička pozicija nema vlast dobile najmanje sredstava“, napomenuo  je Vidić.

On navodi da u Republici Srpskoj nije ispoštovana ni Evropska povelja o lokalnoj samoupravi kada je u pitanju određivanje projekata u lokalnim zajednicama.

 „Ne može republički nivo nama da odredi projekte koje ćemo mi raditi, a imamo situacije da su pojedinim lokalnim zajednicama odobreni projekti koje one nisu ni kandidovale“, naveo je Vidić.

On je poručio da  se SDS oštro protivi praksi da se po hitnom postupku donose izmjene i dopune Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi, koji se tiče funkcionisanja i načina rada lokalne samouprave u koje nije uključena javnost, niti lokalne zajednice na  koje se zakon odnosi.

„To je trebalo donijeti u redovnoj proceduri kroz javne rasprave i nacrte, a ne ovako da se mijenjaju pravila igre na kraju budžetske godine kada je već veliki broj lokalnih zajednica ispoštovao budžetski kalendar i donio budžete za 2022. godinu“, naveo je Vidić.

On je rekao da je jedan od zaključaka današnje sjednice KOLOS-a da se prihodi od igara na sreću trebaju rasporediti podjednako na teritoriji cijele RS, a ne samo na ona mjesta gdje se nalaze sjedišta priređivača igara.

Vidić dodaje da je SDS protiv predloženih izmjena i dopuna Zakona kojim se predviđa da Vlada RS svojom uredbom određuje pravila zapošljavanja i broj zaposlenih u lokalnim upravama.

„Smatramo da se tu radi o oduzimanje nadležnosti što nedopustivo u jednom demokratskom sistemu“, kategoričan je Vidić.

(BN)

CATEGORIES
Share This