Vlast Srpske da prestane sa akcijama

Vlast Srpske da prestane sa akcijama

Evropska unija pozvala je još jednom vlasti u Republici Srpskoj da prestanu sa “jednostranim akcijama” i da umjesto toga rade konstruktivno na provođenju reformi za dobrobit svih građana.

“EU dosljedno pokazuje da je lojalan partner Bosni i Hercegovini s nedvosmislenom predanošću zemlji i njenoj perspektivi pristupanja EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

EU snažno poziva vlasti Republike Srpske da prestanu s jednostranim potezima i da umjesto toga rade konstruktivno kako bi Bosna i Hercegovina bila u stanju provesti reforme za dobrobit svih građana i kako bi napredovala na putu ka EU”, poručili su iz Brisela.

U osvrtu na nedavne odluke koje su donijele vlasti Republike Srpske, iz Evropske unije su jasni.

“Narodna skupština Republike Srpske nema ovlaštenja odlučivati o neprimjeni odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Glasanje da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ukinu primjenjivim u Republici Srpskoj stoga je bez pravne osnove.

Glasanje označava jasno odstupanje od očekivanja koja su pratila dodjelu statusa kandidata za članstvo u EU. Prekid saradnje na ostvarivanju ključnih prioriteta EU je za žaljenje i u potpunoj suprotnosti sa željama i interesima svih građana Bosne i Hercegovine”, dodaje se u izjavi.

(N1)   Foto:AFP

CATEGORIES
Share This