Vlada RS oduzima koncesije Matiću

Vlada RS oduzima koncesije Matiću

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske razmatraće sutra rješenja o raskidu više ugovora o koncesijama za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) koje su date privatnoj firmi Mile Matića, predsjednika uprave zvorničke „Alumine“, i to dva dana nakon što se premijer Radovan Višković sastao s njim, saznaje portal CAPITAL.

Sjednica Vlade zakazana je za sutra, a pred ministrima će se, između ostalog, naći Rješenje kojim se raskida ugovor o koncesiji za izgradnju male hidroelektrane „Medaševac“ na rijeci Drinjači.

Taj ugovor zaključen je 2006. godine između Vlade i preduzeća „Eta“ iz Zvornika na period od 30 godina. Nakon toga je 2009. godine zaključen i aneks ugovora.

Koncesionar je trebalo da obezbijedi četiri miliona maraka i da do 2011. godine izgradi MHE i počne sa proizvodnjom električne energije, ali se to nije desilo.

matić mhe

Pored pomenute MHE, Vlada namjerava da raskine još dva ugovora o koncesiji koje je sklopila sa istom firmom.

Jedan se tiče izgradnje male hidroelektrane „Čajkuša“, a drugi za MHE „Barski potok“, obje na rijeci Drinjači. U te investicije je trebalo da budu uložena po četiri miliona maraka.

Razlozi za raskid ugovor o koncesijama su isti kao i za prethodnu koncesiju, odnosno investitor nije riješio imovinsko pravne odnose na lokacijama MHE, nije napravio prostupne puteve i objekte za prenos elekrtrične energije, nije pribavio potrebne saglasnosti i odobrenja za građenje niti izgradio MHE.

Kao vlasnici firme „Eta“ Zvornik u APIF-u se vode Mile Matić, Miloš Okanović i Vitomir Tomić. Do 2012. godine imali su milionske prihode i zarađivali stotine hiljada maraka godišnje, nakon čega bilježe gubitke, a od 2017. godine nemaju prihode na račun firme. Računi firme su blokirani od 2018. godine. Pored ove, imaju još firmu „Eta M“.

Matić je predsjednik uprave „Alumine“ Zvornik gdje je Višković juče boravio istakavši da je više nego zadovoljan trenutnom poslovnom situacijom u toj kompaniji.

Portal CAPITAL pisao je da je Republika Srpska u prošloj godini raskinula 22 ugovora o koncesiji, među kojima je najviše ugovora za male hidroelektrane.

Najveći broj koncesija za izgradnju MHE dodjeljen je 2006. godine

„Od 73 aktivna projekata za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana do kraja 2020. u komercijalni rad je pušteno 29 malih HE, dok se u fazi izgradnje nalazi 11 objekata. Od 2004, kada je zaključen prvi koncesioni ugovor za male HE, pa do kraja prošle godine, ukupno su raskinuta 62 ugovora koja nisu opravdala svoje postojanje“, naveli su u Komisiji za koncesije u svom godišnjem izvještaju.

capital.ba

CATEGORIES
Share This