Vlada pokušala da sakrije: Osnovana još jedna ustanova

Vlada pokušala da sakrije: Osnovana još jedna ustanova

Vlada Republike Srpske početkom marta je osnovala još jednu javnu ustanovu. U pitanju je Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske. Dok premijer tvrdi da će ova ustanova da se bavi popravljanjem imidža Srba u svijetu, opozicija pita: šta su onda do sada radile druge javne institucije koje su za to zadužene?

Osnovana je još jedna javna ustanova koja će se finansirati iz budžeta Republike Srpske. Premijer uvjerava da će Centar za društveno-politička istraživanja imati nekoliko zaposlenih, a baviće se dešavanjima iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Višković kaže da će ovaj Centar da objedini razne dokumente i napravi prezentacije o ratnim dešavanjima koja će se objavljivati na stranim jezicima. Međutim u Republici Srpskoj već postoji Centar za istraživanje rata i ratnih zločina, pa se postavlja pitanje zašto već postojećoj instituciji nije dodijeljen taj zadatak?

Trošenja javnog novca će ipak biti, jer je za osnivanje već izdvojeno 2 hiljade maraka, kako BN saznaje,  u okviru resornog ministarstva realocirana su sredstva za naknade članovima upravnog odbora i budućim radnicima ovog Centra. U opoziciji smatraju da sliku o srpskom narodu u svijetu treba mijenjati, međutim istovremeno pitaju, šta su onda po tom pitanju do sada radile druge institucije kojima je to bio zadatak?

Interesantno je i to što je Vlada Republike Srpske pokušala da sakrije da je osnovana ova javna ustanova, jer informacija o tome uopšte nije objavljena u saopštenju nakon sjednice.

Detalje oko njenog osnivanja i rada, javnost saznaje tek nakon što su novinari o tome pitali premijera, što je, kako navode u civilnom sektoru, nastavak prakse netransparentnosti u odnosima s javnošču.

Direktor i članovi upravnog odbora ove javne institucije još nisu imenovani, međutim u medijima se pominje da bi direktor mogao biti Dušan Pavlović, koji trenutno radi u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.

Takođe, ostaje otvoreno i pitanje, zašto je odreženo da nadzor nad institucijom koja se bavi ratnim dešavanjima provodi Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informatičko društvo Republike Srpske?

(BN/M.Kovač)

CATEGORIES
Share This