Višković u krizi troši milione za luksuzni hotel na Jahorini

Višković u krizi troši milione za luksuzni hotel na Jahorini

Vlada Republike Srpske ne odustaje od trošenja miliona maraka na luksuziranje na planini Jahorina. Nakon što je potrošeno blizu 20 miliona KM na renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina”, premijer Radovan Višković odlučio je da potroši čak sedam miliona KM za projektovanje, rekonstrukciju i adaptaciju „Doma Partizan“ kao i dogradnju objekta koji će činiti luksuzni „Hotel Partizan“.

 Tender je već raspisan i traži se da izvođač radova ima najmanje 20 stalno zaposlenih ili angažovanih radnika građevinske struke, kamione, bagere, dostavna vozila i druge mašine.

Prema javnoj nabavci za projektovanje, rekonstrukciju, nadogradnju i adaptaciju postojećeg objekta „Dom Partizan“, te za dogradnju novog objekta istih dimenzija po sistemu „ključ u ruke“, kao i za izgradnju internih saobraćajnica, parkinga, welnes centra i parternog uređenja, Ugostiteljski servis Vlade RS spreman je da potroši 5.982.900 KM bez PDV-a.

Nije se bježalo od luksuza na račun građana Srpske, koji se bore sa pandemijom i nezaposlenošću. Predviđeno je, između ostalog, da budući „Hotel Partizan” ima podrum u dijelu ispod SPA centra, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

„Podrumski dio objekta se nalazi ispod SPA centra. U podrumu su projektovane tehničke prostorije ispod i oko bazena. U podrumu se nalazi i prostorija planirana za skijašnicu koja ima direktan izlaz iz objekta na teren. U podrumu se nalazi i stepenište koje služi kao kumunikacija za prizemni dio objekta i vezu sa hotelom. Na prizemlju objekta predviđene su zajedničke prostorije i spa centar”, navodi se u Idejnom rješenju.

Kako je naglašeno, “Hotel Partizan” će imati čak 19 apartmana i 20 soba sa kupatilom.

Od ponuđača se zahtijeva da posjeduje uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora po principu „ključ u ruke“ o izvedenim građevinskim radovima koji su predmet nabavke u vrijednosti od najmanje 5,9 miliona KM bez PDV-a.

„Inženjeri će biti angažovani za izvođenje radova koji su vezani za predmet nabavke, bez obzira na to da li su stalno zaposleni kod ponuđača ili privremeno angažovani”, istaknuto je u tenderu.

Pored toga, da bi dokazao tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđač mora dostaviti potvrdu o građevinskim mašinama i tehničkoj opremi kojom raspolaže.

Minimalno prihvatljiv rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a bodovaće se samo ponuđeni radovi od 12 mjeseci pa naviše.

Skoro 20 miliona za „njihovu“ Rajsku dolinu

Vlada je već potrošila milione na adaptaciju hotela „Rajska dolina” na Jahorini.

Jedna od odluka u samo ovoj godini bila je da se izdvoji sedam miliona maraka iz Budžeta, čime su se ulaganja poreskih obveznika u hotel „Rajska dolina“ primakla cifri od 20 miliona maraka.

Dosadašnja ulaganja pratile su brojne nezakonitosti, od dogovorene nabavke preskupe opreme i preplaćene kuhinje, do namještanja tendera za kristalne čaše.

Vlada RS, koju predvodi SNSD od 2006. godine, potrošila je desetine miliona KM na kritikovani model kupovine privatizovanih preduzeća širom RS. Te kompanije danas su u većim dugovima nego kada ih je vlada kupila državnim novcem i povjerila na upravljanje stranačkim funkcionerima.

Sada, u krizi uzrokovanom pandemijom virusa korona, dok se zadužuje na domaćem i inostranom tržištu kapitala, Vlada troši milione na ugostiteljski sektor i luksuzne hotele u kojima su prošle zime gosti uglavnom bili državni funkcioneri, ali i njihova rodbina.

U situaciji kada privatni hotelijeri nemaju novca da održe poslovanje i njihov biznis dolazi u pitanje, vlast tvrdi da nema novca da im pomogne, a istovremeno troši novac građana da bi se ona bavila tom djelatnošću.

(Capital)

CATEGORIES
Share This