Višković najavio smanjenje poreza i povećanje plata

Višković najavio smanjenje poreza i povećanje plata

Višković je rekao da je plan smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u vezi sa narednim budžetom planirano rasterećenje privrede na način da se oslobodi novac za povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj.

Višković je rekao da je plan smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 odsto na 31 odsto.

– Takođe, preći ćemo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto. Ostaće neoporezivi dio u tom smislu od 700 КM i sada pravimo analize. Кako god, uvijek ćemo donositi mjere koje su provodive – rekao je Višković sinoć za ATV.

On je naveo da je sada pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto, dok je bila nešto više od 30 odsto u vrijeme dok su na vlasti bile stranke koje su sada u opoziciji u Srpskoj.

– S druge strane, prosječna plata je sada prešla 1 000 КM, a da nije bilo pandemije virusa korona, mi bismo to ostvarili još lani – rekao je Višković.

On kaže da je došlo do određenih poskupljenja i da je u septembru zavladala inflacija od 2,6 odsto, ali da Vlada Srpske mjerama, poput ograničenja marži, utiče da inflacija ne bude veća.

– Uticali smo i time što smo u dogovoru sa ruskim partnerima održali stare cijene energenata, poput gasa, koje inače divljaju na svjetskim berzama. Uticali smo i kontrolom cijena električne energije koja je manja i za fizička lica i za privrednike u odnosu na Federaciju BiH – rekao je Višković.

Srna

CATEGORIES
Share This