Usvojen budžet za narednu godinu po hitnoj proceduri

Usvojen budžet za narednu godinu po hitnoj proceduri

Narodna skupština Republike Srpske danas je na Trideset sedmoj posebnoj sjednici, po hitnom postupku, usvojila budžet Republike Srpske za 2023. godinu u iznosu od 5.383.000.000 КM, što predstavlja uvećanje od 873 miliona КM, odnosno 19,4 odsto u odnosu na Drugi rebalans budžeta za 2022. godinu.

U obrazloženju je navedeno da se usvajanje budžeta Republike Srpske za 2023. godinu omogućava pravovremeno finansiranje budžetskih korisnika, kao i izmirivanje obaveza propisanih zakonom i drugim pravnim aktima Republike Srpske.

Naglašeno je da je, uvažavajući mjere Vlade na ublažavanju posljedica inflacije i stvaranje pretpostavki za nastavak njihovog provođenja i u 2023. godini, kao i obezbjeđenje uslova za neometano funkcionisanje budžetskih korisnika, te izmirivanje obaveza propisanih zakonom i drugim pravnim aktima Republike Srpske, budžet Republike Srpske za 2023. godinu usvojen po hitnom postupku.

Narodna skupština je, takođe, po hitnom postuplku, usvojila i Zakon o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Narodna skupština je, na zahtjev Vlade Republike Srpske, odlučila da se, u skladu sa članom 119 Poslovnika, narodni poslanici izjasne o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2023. godinu – po hitnom postupku i Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2023. godinu – po hitnom postupku odmah po završetku rasprave o ovim aktima, a radi dalje skupštinske procedure i blagovremenog objavljivanja.

Narodni poslanici su prethodno obavili raspravu o Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023 – 2025. godina – po hitnom postupku, saopšteno je iz NSRS.

(BN)

CATEGORIES
Share This