UKC za imovinu od pola miliona dobija 1.000 KM

UKC za imovinu od pola miliona dobija 1.000 KM

UKC na licitaciji prodaje rashodovana osnovna sredstva i inventar

Trivić: Nerealna procijenjena vrijednost inventara

Najbolja ponuda za kupovinu rashodovanog sitnog inventara i osnovnih sredstava UKC RS čija vrijednost je procijenjena na čak 446.000 maraka iznosi samo 1.125 KM potvrđeno je za CAPITAL.

„Za licitaciju za prodaju rashodovanih osnovnih sredstava i sitnog inventara po oglasu od 9. marta stigle su dvije ponude fizičkih lica. Visina prve ponude je 380 KM, a druge 1.125 KM“, navodi se u odgovoru iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na naša pitanja.

Pomoćnik direktora UKC-a za nemedicinska pitanja Đorđe Trivić objašnjava za CAPITAL da je nesrazmjer između procijenjene vrijednosti i pristiglih ponuda ogroman zato što je nerealna procijenjena vrijednost.

„Svakih pet godina ovlaštena kuća vrši procjenu imovine UKC-a među kojom su i taj sitni inventar i osnovna sredstva. Prema nekim njihovim standardima, procijenjena vrijednost je na nivou knjigovodstvene, iako je njena stvarna i upotrebna vrijednost višestruko niža, a veoma često ravna nuli“, kaže Trivić.

FOTO: Capital

On ističe da je najbolji pokazatelj stvarne vrijednosti tih rashodovanih sredstava i sitnog inventara to što se na licitacije za njegovu kupovinu proteklih godina uglavnom javljala samo banjalučka firma „Nova sirovina“ koja se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina.

„Ove godine se ni „Nova sirovina“ nije prijavila i pristigle su nam samo dvije ponude fizičkih lica od kojih je jedna 380, a druga 1.125 KM“, kaže Trivić za CAPITAL.

U oglasu za prodaju navedeno je da se osnovna sredstva prodaju u viđenom stanju po principu „viđeno-kupljeno“, da se naknadne reklamacije neće razmatrati, kao i da se predmetne stvari mogu pregledati svakog radnog dana počev od dana objavljivanja licitacije, pa do otvaranja ponuda koje je obavljeno prošlog petka.

Osnovna sredstva i sitni inventar koji je bio predmet licitacije nalaze se u jednom od starih objekata na prostoru stare Klinike za psihijatriju na lokaciji “preko Vrbasa”.

O kakvim sredstvima se radi na licu mjesta se uvjerio i novinar CAPITAL-a, a prema našoj procjeni, njena vrijednost je zaista mnogo bliža ponuđenom iznosu, nego procijenjenoj vrijednosti.

CAPITAL: D. Momić

CATEGORIES
Share This