Treba voditi računa šta su intersei Republike Srpske

Treba voditi računa šta su intersei Republike Srpske

– Već nekoliko godina tri glavne tačke na koje se koncentrišu zemlje EU po pitanju Zapadnog Balkana su Sjeverna Makedonija, dijalog Beograda i Prištine, te situacija u BiH. Kako su se rusko – ukrajinski sukobi odrazili na dalji tok njihovog rješavanja i interesa BiH, RS i zemalja regiona, govorili su gosti emisije “Globalno” BN TV.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može ostati neutralna u svjetlu rusko-ukrajinskog rata u vremenu kada svako bira stranu koja bi ga zaštitila, potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak odgovara da treba voditi računa šta su intersei RS i ne zaboraviti da je preko 75% njene spoljnotrgovinske razmjene  sa zemljama EU i bivše Jugoslavije.

“Nekako se stvorila priča da se moramo čuvati da ne bi pali u tu zamku da na neki način donosimo odluke sa zapada. Mislim da treba da se čuvamo da ne padnemo u zamku da donosimo odluke po automatizmu sa bilo kim, jer ako vratimo film i vidimo šta se dešavalo do sada, vidimo da je na dva bitna glasanja u UN, kada je u pitanju odnos prema ratu u Ukrajini, su na jednoj strani bili sve zemlje EU i Srbija, a na drugoj RS”, rekao je Crnadak.

– Srbija je već tri puta zauzela stav u UN koji se kosio sa stavovima Ruske Federacije, rekao je Despot Kovačević i dodao da su pritisci na Srbiju veliki po pitanju izjašnjavanja o sankcijama koje EU uvodi Rusiji.

”Srbija od početka pokušava da balansira, ali činjenice koje ne možemo zaobići jesu da je Srbija na evropskom putu, da je svojim spoljno političkim dokumentima vezana za evropski put, sama je to tražila, zahtijevala i već godinama se taj put sprovodi, a zahtijevi EU se ispunjavaju”, rekao je Despot Kovačević, profesor Fakulteta Političkih nauka iz Beograda.

On kaže da Milorad Dodik pronalazi partnere koji ga podržavaju, ali takvo odlučivanje često može da donese probleme u budućnosti.

”Meni lično se ne sviđa kada bilo koji član Predsjedništva, da li je to Dodik, Džaferović, Komšić predstavlja i zastupa samo interese jednog naroda. Pored zaštite interesa tog naroda, vi morate štiti i interese države, jer vi ste dio toga, te strukture, na kraju krajeva na vrhu ste te strukture. Tako da ne treba to parčati i cijepati. To je jedna institucija sa tri člana koji bi trebalo koordinisanije da rade”, kaže Kovačević.

Na pitanje postoje li tačke oko kojih se mogu okupiti sva tri naroda u BiH, Crnadak odgovara:

“Mi ne smijemo zaboraviti da  smo se ovdje svi okupili oko nametnutog Inckovg zakona, a onda pod tom oblandom, SNSD je vješto napravio i ovaj stav prema Šmitu. Nemojte zaboraviti da isti taj Dodik i SNSD, su u punom kapacitetu sarađivali sa viskim predstavnikom koji se zvao Švarc-Šiling koji takođe nije bio na Savjetu bezbjednosti”, rekao je Crnadak.

Nastavak borbe protiv korupcije, kako je važan za RS, BiH, važan je i za novu Vladu Crne Gore koja je tu borbu započela na visokom nivou, dodao je Crnadak.

”Volio bih da vidim uspijeh tu, ali isto tako volio bih da ova Vlada potvrdi jedan iskreno demokratski kurs. Nadam se da će to biti jedna Vlada koja će uspješno sarađivati sa nama u RS, BiH i Srbijom”, kaže Crnadak.

“Vlada nema legitimitet. Ima više ministara, nego poslanika. To je jedan veliki problem, građani Crne Gore to nisu izabrali”, kaže Kovačević.

– Ovo je jedno veoma teško vrijeme kada smo razapeti između emocija, mozga, srca, ali to ne opravdava one koji moraju da donesu odluke. Oni moraju da budu dovoljno hrabri i čvrsti da donesu najbolje odluke ne za sebe i svoje političke partije, nego ono što je najbolje za naš narod, s obje strane Drine i na kraju krajeva za sve zemlje na zapadnom Balkanu, zaključeno je u emisiji “Globalno” BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This