Tihe sankcije opasne po Srpsku! Svjetski mešetari profitiraju!

Tihe sankcije opasne po Srpsku! Svjetski mešetari profitiraju!

“Znate one tihe sankcije koje su nekada mnogo gore nego one gromoglasno najavljene. Počnu vas izbjegavati kao da ste kužni, ne zovu vas na sastanke, para nema, ne daju, ili ako negdje postoje pare one su skupe do bola, jer i svjetski mešetari profitiraju na ovakvim situacijama i u ovakvim zemljama”, ocjenjuje Cenić.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić za RSE ocjenjuje da će novi potezi Republike Srpske biti katastrofalni po ekonomiju, naročito ukoliko dođe do povlačenja iz sistema indirektnog oporezivanja.

“Povlačenje iz Uprave značiće drastičan pad prihoda, značiće takođe i duplo oporezivanje. Republika Srpska ako uvede svoj PDV, a Federacija će ostati pri postojećoj Upravi, to znači duplo oporezivanje za onoga ko posluje i u Republici Srpskoj i u FBiH”, ocjenjuje Cenić.

Ona dodaje da će to se odraziti i na odlazak stanovništva, jer će još više ljudi napustiti zemlju, pošto ne mogu da izdrže nesigurnost i neizvjesnost u kojoj žive.

Iako je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, najavljivao da će se u slučaju sankcija obratiti Kini i Rusiji, ona pojašnjava da je to daleko od idealnog rješenja.

“Kina baš ne daje grantove. Kina vam daje kredite, kao što je davala Srbiji, i onda poslije naravno ima cijena tih kredita. Od Rusije nismo vidjeli, čak, ni kredite, jer oni mali, veliki, ovakvi-onakvi, nikad stigli nisu”, ističe Cenić.

Ona ocjenjuje kako će građanima pasti kupovna moć, da će proizvodi poskupiti, a proizvodi iz Republike Srpske biti još manje konkurentni.

Cenić očekuje sankcije za funkcionere iz Republike Srpske, makar i “nezvanične”.

“Znate one tihe sankcije koje su nekada mnogo gore nego one gromoglasno najavljene. Počnu vas izbjegavati kao da ste kužni, ne zovu vas na sastanke, para nema, ne daju, ili ako negdje postoje pare one su skupe do bola, jer i svjetski mešetari profitiraju na ovakvim situacijama i u ovakvim zemljama”, ocjenjuje Cenić u izjavi RSE.

(BN)

CATEGORIES
Share This