SVE STAJE DO ODLASKA STRANIH SUDIJA Osam zaključaka za današnju sjednicu Narodne skupštine

SVE STAJE DO ODLASKA STRANIH SUDIJA Osam zaključaka za današnju sjednicu Narodne skupštine

Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske usaglasili su osam zaključaka koji bi trebalo da budu usvojeni na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine.

U prvom se kaže da NSRS potvrđuje privrženost Srpske Dejtonskom sporazumu, posebno izvornom Ustavu BiH.

– Narodna skupština obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Narodna skupština zadužuje Vladu RS da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i FBiH – glase drugi i treći zaključak.

Dalje, NSRS obavezuje predstavnike RS u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i izbora domaćih sudija i njegovog stupanja na snagu.

– Narodna skupština naglašava da je RS potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Ustav BiH. NSRS potvrđuje da su visoki predstanici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem, suprotno Dejtonskom sporazumu, koji je ugovor međunarodnog karaktera. NSRS obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. NSRS traži da predstavnici RS u zajedničkim organima BiH obavijeste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana – predloženi su zaključci.

Kako saznaje Srpskainfo, sve zaključke je predložio lider SNSD Milorad Dodik, dok su ih ostali podržali.

– Opozicija će podržati ovakve zaključke, ali bez potpisivanja – tvrde naši izvori.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS