Sumnjiva smrt Dijane Milanović u UKC Srpske

Sumnjiva smrt Dijane Milanović u UKC Srpske

Goran Milanović iz Banjaluke, čija supruga Dijana je preminula na UKC RS 9. decembra prošle godine, nakon duže od mjesec dana bezuspješnog liječenja od kovida 19, sumnja da je smrt nastupila usljed nedovoljne brige ljekara.

Obratio se policiji i zatražio da se utvrde stvarni uzroci smrti njegove supruge, čije liječenje je želio da nastavi van Banjaluke za šta, kako tvrdi, nije imao razumijevanje rukovodstva Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane i UKC Republike Srpske.

Goran tvrdi da tokom Dijaninog liječenja nije dobijao prave informacije o njenom zdravstvenom stanju, da su to uvijek bile šture informacije – da je stanje isto, nepromijenjeno. Dio istine saznao je tek kada su ga pozvali da potpiše dokumenta za nastavak liječenja.

„Nakon tri dana stanje se naglo pogoršalo, da moram doći da potpišem te neke papire da je postave na aparat. U toku potpisivanja doktorica je rekla da je stanje bilo iz dana u dan sve gore i gore, što znači da nije bilo isto, nego se pogoršavalo. Tako je dalje nastavilo narednih dvadesetak dana gdje sam ja onda malo drugačije vodio razgovor sa njima i krenuo to medijski da propratim i na kraju sve kako se ovo završilo oni mene nisu ni obavijestili o njenoj smrti“, kaže suprug preminule Goram Milanović.

Zbog sumnje u stvarni uzrok Dijanine smrti, Goran se obratio policiji, koja je preduzela odgovarajuće postupke i dostavila izvještaj nadležnom tužilaštvu.

„Po naredbi Tužilaštva, izvršena je obdukcija tijela preminule u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. Tužilaštvo preduzima potrebne istražne radnje i mjere u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi smrti Milanović Dijane. Na osnovu rezultata preduzetih istražnih radnji i mjera tužilaštvo će utvrditi, da li u konkretnom slučaju postoje elementi krivičnog djela vezano za postupak liječenja Milanović Dijane“, naveli su iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Najviše zamjerki na rad ljekara i odnos rukovodstva UKC RS Milanović ima u vezi sa njihovom nespremnošću na saradnju, kada se vidjelo da tok liječenja ne ide u dobrom smjeru.

„Nisam imao stvarnu situaciju o njenom stanju, ali sam saznao neke informacije da ako bi došlo do tog najkritičnijeg stanja, dakle transplantacija pluća da je to izvodivo i išao sam ka tome. Gdje su oni mene sputavali, govorili da je to nemoguće, da to nije izvodivo nigdje u regionu, možda negdje tamo, kako su oni rekli sami, u dalekom svijetu“, kaže suprug.

Traženu dokumentaciju za nastavak liječenja supruge u inostranstvu Milanović je dobio kada je već bilo kasno, neposredno pred njenu smrt.

U UKC nisu bili spremni da konkretno odgovore na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem.
„Ne bih da komentarišem, tragerija je to“, rekao je direktor UKC-a Vlado Đajić.

Resorni ministar kaže da istinu o liječenju Dijane Milanović treba utvrditi i prihvatiti odgovornost, ako je do ljekara.

„Ako treba bilo šta da se istraži, neka se istraži, samo mogu reći da ne želim da vjerujem u činjenicu zdravstveni radnici odmažu pacijentima, da li ima nekih pojedinačnih slučajeva, pojedinačnog zdravstvenog radnika koji nešto učini u određenom trenutku, ili ne učini, to je svakako stvar koju treba istražiti i ispitati, tu se treba podnijeti određena odgovornost“ ističe resorni ministar Alen Šeranić.

Dijana Milanović je 11. novembra prošle godine svoj 30. rođendan dočekala na Klinici intenzivne medicine UKC Republike Srpske.

Njen suprug i porodica nisu ni slutili da će biti posljednji. Sada traže odgovore na pitanja koja nisu dobili tokom njenog liječenja:

Da li je Dijana mogla da preživi da je liječena na pravi način, ili da je liječenje nastavila u nekoj inostranoj klinici? Sumnjaju da je ona tek jedna od 5.400 preminulih od kovida u Republici Srpskoj, koja je na vrhu neslavne liste sa najviše umrlih na 100 hiljada stanovnika u Evropi.

(BN)

CATEGORIES
Share This