Stvarali Republiku Srpsku, a sada teško žive u njoj

Stvarali Republiku Srpsku, a sada teško žive u njoj

„Republika Srpska je najveća tekovina srpskog naroda u njegovoj novijoj istoriji ali njenim stavarocima i danas  vlasti treba da  posvete  više pažnje”, osnovna je poruka sa centralne manifestacije obilježavanja  216 godišnjice Prvog srpskog ustanka i Dana Boraca Republike Srspke koja je održana u Dobrunu i Višegradu.

Nakon parastosa svim izginulim srpskim junacima i ustanicima u manastiru dobrunskom položeni su vijenci i cvijeće ispred spomenika Voždu Кarađorđu, kao i na spomenik Braniocima Republike Srpske na gradskom trgu u Višegradu.

„Ovaj datum ćemo obilježavati da ne zaboravimo svoje poginule, a i da ne zaboravimo one koji su nas napadali od 1941.do 1945. Godine i njihove potomke koji su to činili uu proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, „ rekao je ministar za rad i boračka pitanja Duško Milunović.

Predstavnik ministarstva za boračka pitanja Srbije Nenad Berić je rekao da je ovo značajan datum za Republiku Srpsku i Srbiju i za jedan narod koji se sada nalazi u dvije države.

„Nažalost i toliko godina poslije rata nismo zadovoljni zapošljavanjem demobilisanih boraca i ovogodišnjim povećanjima naknada boračkim kategorijama, a posebno što se ova populacija često zaboravlja i kad vlast „prigleda“ druge kategorije građan”, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savičić.

„Pogotovu je to bilo izraženo na jedan način vrlo nepopularan i neprimjeren prošle godine pred izbore. Tada su penzioneri dobijali jednokratnu pomoć od 100 КM, a borce su izostavili pogotovu one, a njih je oko 10 hiljada, a to su nezaposleni. I tih stotinu konvertibilnih maraka bi značilo borcu da nije zaboravljen”, dodao je Savčić.

Drago Glogovac, demobilisani borac kaže da je ta kategorija totalno zapostavljena i zaboravljena.

„Posebno oni koji imaju više od 50 godina i nisu stigli za penzije. Neki se zapošljavaju stranački  sa partijskim knjižicama, a vlasti su puna usta boračkih kategorija“, dodaje Glogovac.

U Spomen – sobi palim borcima odbrambeno otadžbinskog rata u Višegradu, gdje je ispisano više od 400 imena, dječak Pavle Marković, kome su u ratu poginuli pradjed i dva djeda, otkrio je sliku patijarha Pavla rad višegradskog slikara Nenada Despića.

(rtvbn.com)

CATEGORIES
Share This

COMMENTS