Srpska prodala obveznice po kamati od 4,5 odsto

Srpska prodala obveznice po kamati od 4,5 odsto

Republika Srpska se ponovo zadužila. Ovoga puta za 39,12 miliona KM prodajom obveznica na Banjalučkoj berzi po efektivnoj kamatnoj stopi od 4,50 odsto.

Postignuta cijena veća je nego na ranijim aukcijama (za sedmogodišnje obveznice sredinom juna kamata je bila 3,6) kao posljedica promjene monetarne politike Evropske centralne banke i rasta referentne kamatne stope usljed čega rastu troškovi zaduživanja na tržištu, kao i zahtijevani prinosi na obveznice.

Ministarstvo finansija Republike Srpske prodalo je na aukciji svih 40.000 ponuđenih obveznica nominalne vrijednosti 1.000,00 KM po obveznici.

Ukupna vrijednost pristiglih ponuda za obveznice s rokom dospjeća pet godina bila je 51,6 miliona KM, a ukupna vrijednost prihvaćenih ponuda 39,1 milion KM.

Zbog poskupljenja zaduživanja, Republika Srpska je prije nekoliko dana izmijenila odluku o dugoročnom zaduživanju kojom je kamatu po kojoj može dugoročno da se zaduži na domaćem finansijskom tržištu u ovoj godini povećala sa četiri na šest odsto, dok je za emisiju obveznica na međunarodnim finansijskim tržištima granicu za kamatu podigla sa pet na devet odsto.

Poskupljenje zaduživanja osjetila je i FBiH gdje je u posljednje dvije aukcije u ovom mjesecu bila veća kamatna stopa nego na ranijim aukcijama.

Tako je, obveznice s rokom dospjeća 10 godina FBiH 21. juna prodala po kamatnoj stopi od 1,587 odsto, a već 5. jula zaduženje sedmogodišnjim obveznicama bilo je po kamati od 3,48 odsto.

Indikator.ba

CATEGORIES
Share This