Srpska još uvijek u vanrednoj situaciji

Srpska još uvijek u vanrednoj situaciji

U Republici Srpskoj još je na snazi vanredna situacija koja je zbog virusa korona proglašena 16. marta 2020. godine. Upravo se vanredna situacija koristi kao razlog zbog kojeg se ne raspisuju konkursi za pojedine direktorske pozicije.

Vlada RS je još krajem marta 2020. godine donijela Zaključak o trajanju mandata vršioca dužnosti u kojem je navedeno da mandate lica koje je Vlada RS postavila za vršioce dužnosti traje do okončanje vanredne situacije u RS.

Jedan od takvih primjera je vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić.

Konkretno, u revizorskom izvještaju Fonda zdravstvenog osiguranja RS je navedeno da je Vlada još krajem novembra 2016. godine donijela Rješenje o imenovanju vršioca dužnosti, te da do kraja revizije nije raspisan javni konkurs za imenovanje direktora Fonda.

Republički revizori podsjećaju na zaključak Vlade iz marta 2020. godine i naglašavaju da je on još uvijek na snazi.

Pored Kusturića. v.d. direktora je i Kostadin Vasić koji se trenutno nalazi na čelu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nedeljko Lambeta je vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje na šta je republički revizor upozorio u s izvještaju za ovu zdravstvenu ustanovu, te naveo da to nije u skladu sa zakonom.

Ožegović: Zaključak koji ide u korist Vladi

Damjan Ožegović iz “Transparency international BiH” kazao je za CAPITAL da ovakvi zaključci pogoduju Vladi i imenovanim vršiocima dužnosti.

“Budući da su odluke i zaključci još uvijek na snazi, namjera da se rasterete institucije u trenucima vanredne situacije sada ide u korist Vlad ii imenovanim vršiocima dužnosti direktora kojima su mandate do daljeg neograničeni”, upozorio je Ožegović.

Naglasio je da Vladi i njenim institucijama ovakvo stanje odgovara jer se ne moraju baviti konkursima i produžavanjem mandata, a, kako kaže, po oprobanom receptu drže v.d. direktore pod političkom kontrolom budući da im je status samo vršioca dužnosti i da su lako smjenjivi u slučaju neposluha.

“S druge strane, i imenovanima to odgovara jer im je mandat siguran i nije vremenski ograničen, bar ne dok se odluka o vanrednoj situaciji ne ukine”, istakao je Ožegović.

Podsjetimo, pored vršilaca dužnosti direktora koje imenuje Vlada RS, na čelu većine javnih preduzeća u Republici Srpskoj su vršioci dužnosti.

Tako je na primjer na čelu “Autoputeva RS” Nedeljko Ćorić koji obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora na koju ga je imenovao nadzorni odbor tog preduzeća.

Slađan Jović je vršilac dužnosti direktora “Željeznica RS”, a na tu poziciju je imenovan krajem prošle godine.

CAPITAL: Bojana Ninković

CATEGORIES
Share This