Srpska još nema spreman novac za otplatu duga

Srpska još nema spreman novac za otplatu duga

Iako je povećan prihod od PDV-a i naplate poreza, Republike Srpska očigledno nema spreman novac za ratu od 330 miliona maraka koja uskoro dolazi na naplatu. Vlast Srpske je tražila mogućnost za novo zaduženje na sve strane, poput Kine, Mađarske i drugih svjetskih berzi, ali bezuspješno. Postavlja se pitanje, da li je zaista Srpska dovoljno stabilna da bi otplatila sve dugove na vrijeme?

Republika Srpska je svakim danom sve bliža 28. junu, datumu kada na naplatu dolazi 330 miliona maraka duga po osnovu emisije obveznica na Bečkoj berzi 2018. godine. Koliko je to zaduženje opasno, ranije je za BN objasnio Dušan Pajić, bivši finansijski posrednik Vlade Srpske.

„Te bečke obveznice dolaze, a niko ih nije refinansirao. Politički zapadne banke neće da prihvate da finansiraju zemlju ili entitet koji odlikuje Putina što znači politički ste se zakucali, a zanatski Ministarstvo finansija nije više profesionalno kao što je bilo. Oni ako ne dobiju to refinansiranje oni će se finansiranti na narod i kasniće sa izvršenjem budžeta“, kaže za BN Dušan Pajić“, finansijski posrednik iz Švajcarske.

Iako su prihodi od indirektnih poreza nikad veći jer su za četiri mjeseca ove godine iznosili tri milijarde i 204 miliona KM, postavlja se pitanje gdje u stvari ide taj novac i zašto se bar dio ne može iskoristiti za otplatu duga. Ekonomisti smatraju da postoje i drugi, jeftiniji načini za pokriće minusa i to bez visokih kamata.

„To je MMF jedino što oni imaju uslove a s druge strane je ispod 2% kamata koja se njima mora platiti ako pratimo ekonomsku situaciju i tražimo najjeftinija rješenja. Mislim da moramo promijeniti koncept zaduživanja jer je sa obveznicama ekstremno skupo“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Opozicija već godinama upozorava vlast na nekontrolisana zaduženja zbog kojih bi se Republika Srpska mogla naći u velikim problemima.

„Vlast mora da se dokopa finansijskih sredstava i ne pitaju za cijenu. To je lijek za njih a kad je u pitanju lijek ne pita se za cijenu nego se gleda kako da se obezbjedi. U ovom slučaju to je propast za narod, jer će narod to da vraća, a lijek za njih da ostanu na vlasti“, smatra  Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

„Ja pitam ovaj narod koji to trpi, radnike koji nemaju doprinose i ne mogu da se liječe kojima kasne plate mjesecima šta se ćuti čeka i zašto se ne pokušava zaustaviti naša propast jer smo došli na ivicu jame i zašto svi nijemo posmatraju urušavanje RS“, kaže Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Lista za pravdu i red u NSRS.

Ipak, poslanici vladajuće koalicije smatraju da okruženje u kojem živimo, i političko i društveno, opravdava sva zaduženja.

„Kreditna zaduženja su nažalost neophodna u ovom momentu budžetu i mi vjerujemo da Vlada to radi na najracionalniji način u smislu da se zadužujemo za ono što je neophodno i po maksimalno povoljnim uslovima“, kaže  Srđan Todorović, poslanik SP u NS RS.

Ukoliko Vlada Republike Srpske u junu ne isplati ratu od 330 miliona KM za obveznice prodane na Bečkoj berzi prije pet godina, kupac ili kupci tih obveznica imaju pravo da preuzmu akcije i postanu vlasnici bilo kog javnog preduzeća, a koje je u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske.

Vlast u Srpskoj tvrdi da su srestva našli i da je Republika Srpska finansijski stabilna, ali ne otkrivaju na koji način.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This