Srpska dala desetine miliona KM za lobiranje, ali bez rezultata

Srpska dala desetine miliona KM za lobiranje, ali bez rezultata

Vlast u Srpskoj predvođena SNSD-om jača institucije BiH, na štetu građana, a priznavanjem nametnute odluke Kristijana Šmita o finansiranju izbora, legalizovali su ulogu Visokog predstavnika. Neefikasno je i Predstavništvo Republike Srpske u Americi, jer nema dobru komunikaciju sa Vašingtonom, poručeno je, između ostalog u emisiji “Izazovi”.

Vašington hoće izmjene Dejtonskog sporazuma i podršku centralizaciji Bosne i Hercegovine, tvrdi Kesić. On navodi da su sankcije prema članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku političke.

„Oni traže da mi budemo poslušni i da mijenjamo Dejtonski sporazum, da prihvatamo ono što je izmijenjeno u Dejtonskom sporazumu i da im kažemo: „Sve ovo što ste radili kad ste prebacivali nadležnosti je u redu, mi hoćemo da podržimo izgradnju visokocentralizovane države, unitarne BiH.“, i na taj način mi bismo imali odlične odnose sa Stejt Departmentom, objašnjava Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Americi.

Ovu tezu negirao je bivši ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, argumentujući je na sljedeći način.

„ Iz Amerike, iz Vašingtona ne postoje zahtjevi prema Dodiku, niti prema bilo kome u Republici Srpskoj da mijenja Dejton na štetu Republike Srpske. Ja sam bio gost velike konferencije povodom 20. godina Dejtona, kao ministar inostranih poslova tada je već rečeno da se treba zaboraviti trošenje energije na krupne promjene Dejtona, nego energiju usmjeriti na unutrašnji dijalog, unutrašnji dogovor.“, kaže Crnadak.

Osvrćući se na izjavu šefa Predstavništva Republike Srpske u Americi Obrada Kesića da SNSD ima iskrenu namjeru da vrati nadležnosti na nivo Republike Srpske, Crnadak kaže:

„Ako je ovo tačno što gospodin Kesić kaže iskrena namjera SNSD da vrati nadležnosti i da rade sve ispravno u skladu sa Ustavnom, moje pitanje je zašto nisu završili? Danas je 10. juni, danas smo trebali da imamo vojsku Republike Srpske, UiO RS po zaključcima iz 10. decembra.”

Međutim, u BiH imamo političku krizu, ali za nju nije kriv Milorad Dodik, kaže Kesić.

„Nije Milorad Dodik sada izveo ovu krizu, mi znamo vrlo dobro zašto smo u sukobu sa takozvanim Visokim predstavnikom, znamo zašto smo u sukobu sa dijelom Međunarodne zajednice, jer je nametnuo zakon kojim se kriminalizuje većina građana Republike Srpske.”

„Čujem gospodina Kesića, kaže takozvani Visoki predstavnik, u redu – svi smo rekli da je upitan njegov legitimitet, ali kako to da poslije njegove odluke da se 12 miliona maraka prebaci na račun CiK-a BiH, gospodin Tegeltija i njegov Savjet ministara za manje od 24 časa legalizuju nametnutu odluku Visokog predstavnika, koji je takozvani i kojeg oni ne priznaju?“, upitao je Crnadak.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija predložio je povećanje budžeta BiH za 77. miliona maraka, navodi Pandurevićeva, ističući da je time priča o vraćanju nadležnosti pala u vodu.

„Znate li gdje idu te pare? UIO i Oružanim snagama za primanje 500 zaposlenih, ako nešto ukidate, smanjujete mu budžet. 130. miliona budžet BiH povećao SNSD, za 10. godina vlasti SDS budžet povećan za 0 KM. To govori da SNSD jača institucije BiH, jer uzima od opština.“, pojašnjava Pandurevićeva.

Komunikacija Predstavništva Republike Srpske u Americi sa tamošnjom administracijom nije zadovoljavajuća, ocijenio je šef ovog tijela, Obrad Kesić.

„Imamo tešku komunikaciju sa Vašingtonom. Na neki način, otkako je otišao gospodin Džonatan Mur mi nismo imali dobre komunikacije i dobre odnose sa Stejt Departmentom.“

Kontra argumente imala je Aleksandra Pandurević:

„Ali, gospodine Kesiću, Vaš posao je da napravite te dobre odnose. U budžetu Republike Srpske piše da imate 570.000 budžet. Do 2015. je to Predstavništvo potrošilo 11 miliona dolara.“

Predstavništva Republike Srpske su dobra ideja, koje je vlast u Srpskoj zloupotrijebila. Desetine miliona maraka su date za lobiranje, ali bez konkretnih rezultata, zaključeno je u Izazovima BN televizije.

(BN/J.Žerajić)

CATEGORIES
Share This