Šmit o posebnoj sjednici: Prevelik zalogaj za igru

Šmit o posebnoj sjednici: Prevelik zalogaj za igru

Kristijan Šmit visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, na današnjoj konferenciji za medije govorio je o brojnim temama pa tako i o Republici Srpskoj i Narodnoj skupštini Republike Srpske koja će se održati u petak, a koja, prema njegovom mišljenju ne bi trebala donijeti rezultate pogodne za medije.

Šmit se osvrnuo na održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se trebalo glasati o povlačenju saglasnosti Republike Srpske o državnim institucijama u BiH rekavši da treba sačekati taj 10. decembar i vidjeti šta će se desiti.

“Ako u Republici Srpskoj ima mudrih političara, a ja sam siguran u to da im, onda će se iz toga svega vidjeti i poziv na razgovor i mislim da će se moći neke stvari uraditi. Možda ti rezultati neće biti pogodni za rezultate u medijima, ali je to nešto što je sasvim dobro u demokratiji. Tako da ja sada nisam nešto specijalno nervozan niti gledam toliko dramatično šta će se desiti, ali mislim da je to ipak malo preveliki zalogaj za taktičke igrarije”, naveo je Šmit.

Šmit je ipak ocjenio da mu se čini da su se stavovi pregovarača približili, te da je optimističan u vezi sa izmjenama izbornog zakona.

“Nekada mi se stvarno čini da poneko ima ideju da se u Ustav može ugraditi kakvi će biti izborni rezultati, da se to ugradi u Ustav. To je nešto o čemu odlučuju građani”, rekao je Šmit.

Poručio da je optimističan po ovom pitanju, te da postoji saradnja pregovarača sa hrvatskom, bošnjačkom, ali i sa srpskom stranom u ovom procesu, u mjeri u kojoj se to njih tiče.

(N1 Foto:N1)

CATEGORIES
Share This