Skoko: Partijsko upravljanje “pojelo” Šume Srpske

Skoko: Partijsko upravljanje “pojelo” Šume Srpske

Jedini uzrok gubitaka, kriminala i uništavanja šuma Republike Srpske je partijsko upravljanje, a stvarni krivci za takvo stanje nisu trećerazredni partijski vojnici koji kao direktori “upravljaju” gazdinstvima, nego Vlada i resor šumarstva, poručio je predsjednik Odbora za privredu u NSRS i narodni poslanik SPS Maksim Skoko.

 

–  Zakonito poslovanje i imenovanje rukovodilaca po zakonu, a ne po partijskom diktatu bi dramatično promijenilo sliku. Tek tada bi se moglo normalno razgovarati o drugim problemima koji postoje, ali koji zbog ovog pitanja ne mogu biti riješeni.
Odgovornost za ogromne probleme u poslovanju Šuma Srpske, ali i ukupno stanje u sektoru šumarstva, po pravilu se pokušava fakturisati politički najslabije zaštićenim direktorima pojedinih gazdinstava ili članovima Uprave, ali stvarni korijen problema je partijsko upravljanje i Upravom i šumskim gazdinstvima, gdje su rukovodioci u šumarstvu u stvari partijski logističari na terenu, a ne ono što bi po zakonu morali da budu.
To što direktori šumarija rade po partijskom diktatu njih ne oslobadja od odgovornosti, ali stvarni krivac za stanje u šumama je Vlada i resor šumarstva, jer partije preko njih kreiraju sistem zaštite partijskih “vojnika” u direktorskim foteljama i otvaraju im prostor za kriminal, gubitke i uništavanje šuma – istakao je Skoko.
Podsjetimo, Nadzorni odbor JP Šume RS razmatrao je devetomjesečni izvještaj rezultata poslovanja gazdinstva, gdje je čak 13 šumskih gazdinstava poslovalo s gubitkom, a njihov ukupni minus koji je na kraju 2020. godine bio 1,972 milion KM, dok za prvih devet mjeseci 2021. godine gubitak iznosi 3.607.000 KM.
(BN)
CATEGORIES
Share This