Skandalozna presuda i novi poraz za pravdu i istinu

Skandalozna presuda i novi poraz za pravdu i istinu

Odluka Apelacionog vijeća suda BiH da poništi prvostepenu presudu i kaznu Sakibu Mahmuljanu za zločine nad Srbima još je jedna u nizu skandaloznih odluka i najnoviji poraz za pravdu, istinu i pravosuđe BiH, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović kaže da je porazno što su srpske žrtve, desetine hiljada civila, žena i djece, u očima BiH pravosuđa redovno neka vrsta koleteralne štete.

– Poništiti presudu nekome ko je zbog težine počinjenog zločina zaslužio maksimalnu kaznu zatvora, pod čijom komandom je djelovao i zloglasni El Mudžahidin odred, vrijeđa zdrav razum, logiku, emocije i pokazuje stanje u pravosuđu. I na slučajevima nekažnjavanja i neadekvatnog kažnjavanja zločinaca koji su ubijali srpski narod jasno je da je pravosuđe rak rana ovog društva i da je neophodna sveobuhvatna reforma prema kojoj bi sudovi konačno počeli da sede po pravu, a ne političkoj pozadini, istakao je Borenović.

Odlukom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine poništena je prvostepena presuda Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Prvostepenom presudom Sakib Mahmuljin je osuđen na deset godina zatvora jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

(BN)

CATEGORIES
Share This