Šarović: Važno zaštititi Republiku Srpsku

Šarović: Važno zaštititi Republiku Srpsku

”Poslednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, nastavak je prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH. Umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca. Zato je neophodno sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi Republiku Srpsku”, ocijenio je predsjednik SDS Mirko Šarović.

”U Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu niti joj se daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem, dok je Ustav Republike Srpske jasan i kaže da Srpska ‘štiti i reguliše svojinske i obligacione odnose’. Da su šume zaista vlasništvo BiH zar neko misli da Pedi Ešdaun 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom Republike Srpske i stavio van snage Zakon o šumama Republike Srpske?”, naveo je Šarović.

Predsjednik SDS-a upozorava da šume čine 70% teritorije Republike Srpske.

„Ustavni sud BiH prethodno je državnom imovinom proglasio 85 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE ‘Buk bijela’, ‘Foča’ i ‘Paunci’ doveo u pitanje i pravo Republike Srpske na dodjeljuje koncesije. Sve ove odluke su vrlo opasan presedan“, naglašava Šarović.

SDS RS

CATEGORIES
Share This