Rusija će da ide do kraja u ovome ratu, ne smije da

Rusija će da ide do kraja u ovome ratu, ne smije da

Kakva je situacija na rusko ukrajinskom ratištu danas, da li je Rusija krenula u odlučnu ofanzivu kojoj neće uspeti ukrajinska strana da se odupre bez obzira na svu vojnu pomoć koju dobija od Zapada, samo se neka od pitanja na koje su odgovore pokušali dati gosti emisije Globalno BN TV.

Ruske snage drže gotovo u potpunosti Lugansku i Hersonsku oblast, dvije trećine Zaporoške i isto toliko Donjecke oblasti. Sada se centralna bitka vodi za Donbas, jer će nakon toga ruska strana lako moći da prodire ka Nikolajevu, Odesi, kaže Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku.

”Kada padne, a 95% okolnosti ukazuju da će pasti za mjesec i po do dva, onda će sve za rusku stranu biti mnogi lakše, jer se u stepi teško može organizovati alternativna linija odbrane”, dodaje on.

”Svaki rat se završava nagodbom ili pobjedom. Na kraju krajeva, bez obzira da li je nagodba ili pobjeda, završava se pregovorima, koji vode do neke dogovorene forme. Svi smo u očekivanju toga”, rekao je predsjednik Demokratskog centra Banjaluka, Igor Davidović.

Od strane SAD postoji veliko nagovaranje ukrajinskog režima da nastavi sa ratom. U tom smislu promjenila su se raspoloženja i na zapadu Evrope, te pomoć u naoružanju stiže, kao podstrek za nastavak sukoba, kaže politički analitičar Mišel Zubenica.

”Mnogi na zapadu su shvatili da je moguć scenario čak i ukrajinske pobjede. I naravno da će zapad pokušavati da iscrpu Rusiju preko ukrajinaca, tako što će davati podršku Zeleneskom. Sam Zelenski je rekao, nećemo sjesti za pregovore dok Rusija ne vrati okupirane teritorije, dok se ne vrati na početne pozicije. To je naravno nemoguće,jer će Rusija gledati da ide  do kraja. Rusija ne smije da izgubi ovaj rat.”

Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu dodaje da su SAD su kreator čitvog zapleta i kreator medijskih dezinformacija razmjera koje se ne mogu zamisliti.”

Na pitanje na  koji način se Ukrajini doprema tehnika i naoružanje od strane zapada, Davidović odgovara:

”To se ne doprema od početka rusko-ukrajinskog rata. Od Majdana, pa nadalje zapadni svijet je imao inicijativu u Ukrajini ko zna kakvog profila. Sad bih rekao da je Ukrajina u doba ovog rata metropola obavještajne zajednice u planetarnom smislu.”

Ukrajinskom krvlju brane se vrijednosti NATO saveza. Zelenski se ponaša kao veliki patriota, koji se bori za slobodu naroda protiv nekog agresora. Postavlja se pitanje: Ko plaća najveće žrtve, rekao je Davidović.

Opširnije u video prilogu:

(BN)

CATEGORIES
Share This