Republika Srpska ne odustaje od termoelektrana? Dok svijet ide ka čistijim izvorima energije, kod nas sve po starom…

Republika Srpska ne odustaje od termoelektrana? Dok svijet ide ka čistijim izvorima energije, kod nas sve po starom…

Sudbina termoelektrana na ugalj koje se i dalje planiraju u zemljama Zapadnog Balkana je vrlo neizvjesna nakon najave kineskog predsjednika Xi Jinping-a.

“On je tokom svog obraćanja na generalnoj sjednici Ujedinjenih nacija (UN) izjavio da Kina neće više graditi nove energetske projekte na ugalj, a u cilju rješavanja negativnih uticaja klimatskih promjena. U zavisnosti od toga kako će se realizovati ova najava, ovaj potez bi svakako mogao značajno da utiče na započete projekte na ugalj i u BiH”, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu poručuje da Kina može staviti na snagu svoju obavezu sa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija tako što će odmah objaviti obustavu svih planiranih projekata na ugalj na Zapadnom Balkanu.

“To se posebno odnosi na aktuelni projekat za izgradnju termoelektrane “Ugljevik 3”, za koji se u ovom momentu pribavlja dokumentacija a u saradnji sa kineskim partnerima”, kazala je ona.

Majda Ibraković ranije je za BUKU rekla da kada bi BiH zaista uložila i koristila bar 50% potencijala u vjetro i solarnoj energiji, mogla bi bez problema podmiriti sve svoje sadašnje, ali i buduće potrebe u električnoj energiji.

“Šta to znači? Aktualna (klimatska) politika Evrope i svijeta jeste upravo dekarbonizacija – uklanjanje emisija gasova staklene bašte iz fosilnih goriva s ciljem ublažavanja klimatske i ekološke krize. Globalni trendovi razvoja društva u ovom smislu su već unazad nekoliko godina vrlo jasni. Razloga za našu tradicionalnu, konzervativnu i gotovo “sentimentalnu” povezanost sa ugljem ima više, a navela bih prije svega nedostatak političke volje i ambicije za bilo kakvom promjenom koja zahtjeva konkretno i strateško planiranje i ulaganje. Nažalost za naše političare, kao i pojedine u energetskom lobiju, ugalj je i dalje naš najznačajniji resurs, iako je posve jasno da se radi o prljavoj, štetnoj, nezdravoj i u konačnici skupoj tehnologiji – sve od eksploatacije pa do spaljivanja u termoelektranama”, rekla je za BUKU Majda.

Dodaje da je sektor uglja kod nas istovremeno i jedna velika glasačka mašinerija, uvučena u različite društvene: ekonomske, pravne, ekološke i dr. malverzacije, a podržane i potkrijepljene jakim lobijima.

“Ako mogu jedna Njemačka ili Poljska, a u regionu Sjeverna Makedonija ili Grčka, sa dugogodišnjom rudarskom tradicijom, mijenjati svoje sisteme u skladu sa trenutnim dešavanjima, zašto to ne možemo mi? Postavlja se pitanje kome je u interesu ulaziti u ovakve prljave projekte, pored sve isplativijih i čistijih alternativa, koje nama u regionu nikad nisu bile dostupnije kao što su sada”, ističe ona.

 

Mapa dekarbonizacije

 

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju rekao je da iako pozdravljaju odluku Kine da podvuče crtu u pijesku i da se obaveže da okonča svoju podršku novim projektima na ugalj u inostranstvu, to treba potkrijepiti konkretnim mjerama. Kina bi trebala početi tako što će okončati svoje učešće u projektu termoelektrane na ugalj `Tuzla 7`“, rekao je on.

Kao posljedica navedene izjave, organizacije u alijansi Evropa bez uglja zahtjevaju obustavljanje planiranih termoelektrana u zemljama Zapadnog Balkana, jer sve imaju kineske finansije i/ili izvođače radova.

Evropski projekti na ugalj se značajno smanjuju u posljednjih godinu dana, a od 2015. godine i klimatskih pregovora u Parizu, broj planiranih termoelektrana je opao za čak 76 odsto, navodi se u saopštenju.

“Kinesko obećanje da će prekinuti podršku projektima na ugalj u inostranstvu naglašava činjenicu da ugalj nema budućnost u Evropi i na globalnom nivou. Očekujemo da će Kina sada dodati detalje svom obećanju koje uključuje prestanak svih oblika podrške uglju, uključujući planirane projekte i one koji su već u izgradnji”, izjavila je Wawa Wang, programska direktorica “Just Finance International” koja prati projekte uglja Inicijative “Pojas i put” u Evropi.

Obaveza Kine da okonča podršku novih projekata na ugalj u inostranstvu ključni je udarac za energiju iz uglja u Evropi, a stiže i uoči samita UN o klimatskim promjenama – COP26 koji će se u novembru održati u Glasgow-u.

Podsjetimo da je premijer Republike Srpske Radovan Višković u medijima juče izjavio da se pojavljuje poljski investitor koji bi trebao nastaviti investiciju vezano za blok termoelektrane “Ugljevik 3” što znači da Republika Srpska ne odustaje od ovog izvora energije iako je svijet odlučio da ide drugim putem.

Buka

CATEGORIES
Share This