“Rastom plata smo peglali inflaciju i štitili standard građana” Višković ponosan na rad Vlade Srpske u njegovom mandatu

“Rastom plata smo peglali inflaciju i štitili standard građana” Višković ponosan na rad Vlade Srpske u njegovom mandatu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je ponosan na rad Vlade u njegovom mandatu.

Uprkos epidemiji virusa korona od 2020. godine do danas, te rusko-ukrajinskom sukobu koji je doveo do inflacije i poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Srpske je da uspjela da ostvari značajne makroekonomske pokazatelje u Srpskoj – naveo je Višković.

Višković je u intervjuu za Srnu istakao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019. i da su provjerljivi i dostupni u Zavodu za statistiku Republike Srpske.

Višković je rekao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u junu iznosila 1.157 KM i da rast plata u Srpskoj od 16,8 odsto znači da je Vlada Republike Srpske preduzimala mjere u ekonomskoj sferi.

– Rastom plata smo peglali inflaciju i na neki način štitili standard naših građana – istakao je premijer Republike Srpske.

Višković je napomenuo da su vlasti bile predmet podsmjeha od opozicije i nekih analitičara kada je najavljivano da je cilj da prosječna plata u Republici Srpskoj iznosi 1.200 KM.

Poručujem im da ćemo sigurno to uraditi isto kao što smo 2019. godine bili najavili da je cilj prosječna plata od 1.000 KM, kada smo na isti način razapinjani po raznim medijima – rekao je Višković.

On je rekao da je najniža plata u Republici Srpskoj veća nego u Srbiji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, te u FBiH.

Samo prije dvije-tri godine bilo je nezamislivo da prosječna ili najniža plata u Srpskoj bude veća nego u FBiH, koja ima i više stanovništva i veći BDP – rekao je Višković.

Rast BDP i inflacija u Srpskoj

– BDP u Republici Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine povećan je za 4,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što znači da nije sve tako crno u Srpskoj, kako to neki iz opozicije žele da prikažu – rekao je Višković.

Višković je istakao da je zbirna inflacija u junu ove godine u Republici Srpskoj u odnosu na isti mjesec prošle godine veća za 14,3 odsto, ali i da rast plata u Srpskoj iznosi 16,8 odsto.

On je rekao da se trenutno primjećuje, što je dobro, da inflacija polako stagnira u odnosu na prethodne mjesece.

Prema njegovim riječima, u odnosu na maj ove godine rast je svega za 1,1 odsto, što znači da se može očekivati da u drugom kvartalu 2022. godine dođe do stagnacije inflacije ili da se zaustavi ili da dođe do njenog pada.

On je rekao da je u junu ove u odnosu na juni prošle godine najveći rast cijena u Republici Srpskoj bio u sferi masnoća i ulja oko 66 odsto, u oblasti energenata nafte i naftnih derivata oko 55 odsto, dok su hljeb i ostale životne namirnice vezane za proizvode od brašna imale rast cijena oko 22 odsto.

Najbolji koeficijent raspodjele prihoda od kada postoji UIO

On je naveo da je u trećem kvartalu ove godine – juli, avgust i septembar Republika Srpska ima koeficijent 34,97 raspodjele sredstava PDV koju radi Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, što je najbolji koeficijent koji je Republici Srpskoj pripao od postojanja UIO.

Višković je rekao da su mjere Vlade Republike Srpske u pogledu povećanja plata, penzija, povećanja minimalne plate i davanja jednokratne pomoći građanima uticale da se poveća javna potrošnja u Srpskoj, a time i da se raspodjela koeficijenta u UIO značajno pomjeri u korist Republike Srpske.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj od 1. januara došlo do rasta plata i penzija, socijalnih i boračkih davanja, kao i u maju, te u avgustu gdje je sa sindikatom dogovoreno za 55.000 radnika u javnoj upravi da svako dobije nominalno na svoju platu po 100 KM koje su ispregovarali Vlada i sindikat.

Sve to je uticalo i na koeficijent raspodjele PDV. Zato su se u drugom entitetu zabrinuli ili pobunili, ali ovo je razlog zašto se to dešava rekao je premijer Srpske.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske u posljednjih mjesec dana isplatila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM za 130.000 mladih od 16 do 30 godina za šta je bilo potrebno isplatiiti oko 13 miliona KM, ističući da će ova pomoć mladima biti ponovljena u septembru.

On je rekao da je u Republici Srpskoj juče krenula isplata jednokratne novčane pomoći po 100 KM penzionerima. Za jednokratnu novčanu pomoć za borce isplaćen je 21 milion KM, dok je i ranije isplaćivana pomoć za borce starije i mlađe od 65 godina kojima je jedino primanje borački dodatak.

Najveći broj zaposlenih u Srpskoj

Predsjednik Vlade je rekao da su svi pokazatelji u 2022. godini u Srpskoj bolji nego što su bili u 2019.

Izvolite provjerite BDP, prosječnu platu i broj zaposlenih koji je prvi put u Srpskoj prešao cifru od 320.000 osiguranka i sada iznosi blizu 323.000, odnosno najveći broj zaposlenih od kada postoji Srpska – rekao je Višković.

On je rekao da Republika Srpska od marta 2020. godine, odnosno od početka epidemije virusa korona do danas ima 10.000 više zaposlenih nego onih koji su ostali bez posla, navodeći da ovaj podatak ruši priču kritičara kako se u Srpskoj ne može živjeti.

Kontrola cijene nafte i naftnih derivata

Premijer Srpske istakao je da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi natjerali davaoce bilo kakvih usluga da svoje cijene sada prilagode novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

Višković je rekao da cijene nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj u posljednjih mjesec dana značajno stagniraju ili imaju značajan pad, podsjetivši da je cijena litre evrodizela u maloprodaji bila preko 3,6 KM, dok je danas ima i prodajnih mjesta sa cijenom ispod tri KM.

On je rekao da je od Inspektorata Republike Srpske tražio da “žešće krenu” u maloprodaji u kontrolu svih cijena nafte i naftnih derivata, jer postoje značajna odstupanja od jednog do drugog prodajnog mjesta ili jednog i drugog dijela Republike Srpske, a ne bi trebala da bude razlike.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nisam primijetio da smo imali pad cijena ostalih namirnica u Republici Srpskoj kada je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata, dok su svi ranije u obrnutoj situaciji poskupljenja pravdali rastom nafte i naftnih derivata – rekao je Višković.

Višković je rekao da je posebno ponosan na činjenicu da cijena električne energije u Republici Srpskoj skoro duplo jeftinija za građane nego što je proizvodna cijena.

On je istakao da i privreda Republike Srpske plaća značajno manju cijenu električne energije u odnosu na privrednike u FBiH i regionu.

Industrijska proizvodnja

Višković je rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ističući da to znači da Srpska ima privrednu aktivnost.

On je rekao da je spoljnotrgovinski saldo Republike Srpske za prvi šest mjeseci 2022. godine veći za 35 odsto u odnosu na isti period lani, izvoz je veći za 35,6 odsto, dok je uvoz bio oko 35 odsto.

Prema njegovim riječima, za prvih šest mjeseci ove godine pokrivenost uzvoza izvozom u Srpskoj iznosi 80,5 odsto.

“Ovi podaci pokazuju da Republika Srpska ima proizvode koji mogu da se plasiraju na evropsko i svjetsko tržište”, ukazao je Višković.

Dodatnih 1, 7 miliona KM za udžbenike

Višković je podsjetio da je Vlada Republike Srpske odobrila dodatnih 1,7 miliona KM za nabavku besplatnih udžbenika za osnovce u Republici Srpskoj, navodeći da su ovdje uključena sva djeca od prvog do petog razreda, svi pobjednici republičkih takmičenja, kao i djeca iz višečlanih porodica tri plus.

“Nismo prezaduženi”

Predsjednik Vlade Republike Srpske rekao je da ukupan dug Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju na dan 31. mart 2022. godine iznosi šest milijardi KM i to je 43,4 odsto BDP-, dok javni dug Republike Srpske koji podliježe zakonskom ograničenju iznosi 4,9 milijardi KM ili 35,8 odsto BDP-a.

– Prema međunarodnim normama, ukupni dug je do 60 odsto BDP-a, a javni do 55 odsto BDP-a. Jesmo li prezaduženo društvo? Nismo – rekao je Višković.

Višković je rekao da ovi podaci pokazuju da Republika Srpska nije prezaduženo društvo, kako to tvrde ljudi iz opozicije.

“Gasifikacija Srpske”

Višković je rekao da Srpska ne želi da odustane od projekta gasifikacije Srpske, već želi sa ruskom kompanijom “Gasprom” da nastavi taj projekat.

– Idemo u realizaciju tog projekta uz izgradnju gasnih elektrana. “Zuberbrežnjef” ruska kompanija je nedavno saopštila da želi u rafineriji nafte u Brodu da gradi gasnu elektranu i Republika Srpska daje punu podršku tom projektu. zaključio je Višković.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This