Radnici u javnom sektoru traže topli obrok i regres

Radnici u javnom sektoru traže topli obrok i regres

Devet budžetskih sindikata Republike Srpske očekuje od Narodne skupštine da usvoji zaključak i obaveže Vladu da do 31. marta Parlamentu dostavi zakonsko rješenje kojim će biti jasno uređena oblast plata za zaposlene u javnom sektoru.

55 hiljada radnika u javnom sektoru već 13 godina ne prima topli obrok i regres, navele su njihove sindikalne vođe. Pozivaju poslanike koji su ih u junu i julu bezuslovno podržali da to učine i u Parlamentu Srpske. Jasnu poruku imali su i za lidera SNSD-a.

”Pozivamo Milorada Dodika i SNSD da se odredi da li je za vraćanje dopolog obroka i regresa policajcima, ljekarima, profesorima, držanim službenicima, deminerima, zaposlenima u pravosuđu i svima onima koji revnosno rade da bi javni sektor mogao normalno da funkcioniše”, izjavio je predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

Ovim bi se, smatraju sindikalci, donekle zaustavio odlazak radnika.

”Vraćanje instituta toplog obroka i regresa u zakone je jedino realno rješenje, to bi jedino imalo smisla”, naveo je Mirko Šerbedžija, predsjednik Stukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Ukoliko se ne usvoji njihov zahtjev predstavnici radnika javne uprave najavlju nove poteze.

”Čeka nas interpelacija u aprilu, vrlo moćno pravno oružje i mehanizam sa kojim ćemo mi doći do ostvarenja naših zaključaka. kako bi došli do ostvarivanja svojih prava”, rekla je predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Republike Srpske Anica Jondić.

Pratićemo glasanje narodnih poslanika a borbu za svoja prava udruženo nastavljamo, poručuju predstavnici devet budžetskih sindikata Srpske.

(BN)

CATEGORIES
Share This