Prodaja duga u FG “Birač” Zvornik netransparentna

Prodaja duga u FG “Birač” Zvornik netransparentna

Vlada Republike Srpske usvojila je u četvrtak, 21. jula, zaključak o tome da se nastavi sa prikupljanjem ponuda za višemilionski otkup potraživanja republičkih institucija sa bankarskim garancijama, do 26. jula ove godine, a zbog izraženog interesa za otkup potraživanja u Birču Zvornik. Rok ističe sutra a privatizacija ovog državnog blaga, kako kažu ekonomisti, potpuno je netransparentna ali i nepotrebna.

Vlada Srpske neposredno prije izbora na netransparentan način prodaje 45 miliona maraka svojih potraživanja u Fabrici glinice Birač koja je u stečaju, ističe predsjednik SDS-a Mirko Šarović. On je kazao da je bilo mnogo boljih rješenja za ovo preduzeće, ali i boljih vremena ukoliko je privatizacija neophodna.

 „Ako je to već bio plan, da se to uradilo godinu dana, a ne sada da to rade mjesec, dva pred izbore i na neki način kompromituju i one koji žele to da kupe. Tako da mislim da ova Vlada jednistavno i u nevrijeme i na jedan potpuno nefer način, bez potpune javnosti i konkurencije vrši te stvari. Tako da nažalost od njih se nešto bolje ne može ni očekivati“, istakao je Šarović.

Iz Vlade do sada nisu objasnili kada je poziv za garancije uopšte objavljen, gdje, niti bilo koje druge detalje, a javno produžavaju rokove koji takođe nigdje nisu zvačno objavljeni. Jasno je da se radi o netransparentnom poslovanju i da u tim zakulisnim radnjama učestvuje više osoba, naglašava predsjednik PDP-a  Branislav Borenović.

 „Pa očigledno je da se radi o nekoj vrsti dogovora, na koji treba da da odgovor Vlada Republike Srpske da vidimo šta se tu konkretno dešava, jer se radi o nekim nelogičnostima, očigledno o nekim radnjama u kojima, imam osjećaj da pojedinci žele da zloupotrebe svoju poziciju. I zato je važno insistirati u svim ovim poslovnim transakcijama da bude maksimalno javnost uključena i nema Vlada šta da krije, ako je nešto urađeno“, kazao je Borenović.

A koliko je dobro urađeno pokazuje činjenica da ne postoji javni poziv. Na koji način se prijavljuju ponuđači još nije poznato iako postoje zakoni i pravila kako se vrši prodaja državne imovine. Međutim ništa od tih procedura se ne poštuje, ističu ekonomisti. Privatizacija je veliki rizik, jer u krajnjem slučaju može doći do neispunjavanja obaveza, što niko ne kontroliše, koje može dovesti do propasti preduzeća, ističe struka.

 „Moje mišljenje je da se mora napraviti javni poziv, definisati ko može da se pojavi kao kupac, u slučaju da nam je baš toliko potrebno tih 45 miliona, kada je 836 miliona više prikupljenih sredstava od PDV-a u prvih pola godine, tako da ja uopšte ne znam zbog čega se pristupa prodajama imovine, jer u ovom momentu finansijski nismo u problemu kao Republikea Srpska“, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Za kupovinu potraživanja od Fabrike glinice Birač  ranije su bili zainteresovani i američka kompanija  AluChem, Batagon International Švajcarska, Metal Investments Limited Velika Britanija, MG MIND Mrkonjić Grad. Međutim, potraživanja do danas niko nije kupio.

(BN)

CATEGORIES
Share This