Privrednici neće nove ugovore, traže pomoć Vlade

Privrednici neće nove ugovore, traže pomoć Vlade

Privrednici iz sektora trgovine i ugostiteljstva u Republici Srpskoj ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije. Oni traže hitan sastanak sa Vladom RS i ERS, kako bi se definisali uslovi o snabdijevanju strujom za ove sektore. Ukoliko ne bude dogovora, poručuju da će doći do prekida rada.

Trgovci i hotelijeri u Republici Srpskoj ne prihvataju poskupljenje električne energije. Nakon prvobitno ponuđenih 89-90 i više evra po megavatu, odbili su potpisati i nove ugovore koje je ponudila „Elektroprivreda RS“, a kojima je predviđena cijena od 72 evra po megavat času.

Prije svega, oni su nezadovoljni jer je ERS formirala posebnu tarifnu grupu u koju je prebacila ovaj sektor i za njih odredila višestruko veći iznos nego ostalim privrednicima, za koje je cijena 53 evra po megavatu.

Zahtijevaju da ERS hitno preispita svoje odluke i da se cijena električne energije za potrošače iz trgovine i ugostiteljstva koriguje na iznos od 45 evra. Ukoliko do toga ne dođe, kažu, poslovanje brojnih privrednih subjekata biće dovedeno u pitanje.

„Nama juče iz tržnice Banjaluka rečeno da nijedan zakupac na tržnici neće da prihvati novu cijenu i spremni su da obustave dalji rad. Šest hotela je poslalo dopis da će štrajkovati ukoliko ne bude prihvaćen prijedlog Privredne komore za korekciju cijene i korekciju tarifne grupe“, kaže predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić.

Iako dio banjalučkih hotelijera za sada ne razmišlja o štrajku, poručuju da su u teškoj situaciji. Kažu da od početka pandemije ne posluju punim kapacitetom jer su i dalje na snazi zabrane Republičkog štaba za vanredne situacije, prvenstveno po pitanju radnog vremena. Poskupljenje struje, navode, nije opravdano.

„Ovo povećanje struje bi uticalo definitivno na cijene smještaja i ostalih ugostiteljskih usluga koje mi pružamo. Međutim, mi nemamo mogućnost podizanja više cijena na ovom tržištu, zato što je kupovna moć stanovništva prilično oslabljena. U sadašnjem smislu 10% prihoda bi odlazilo samo na ovo povećanje struje koje je najavljeno“, ističe menažder prodaje hotela „Merriot“ u Banjaluci Jelena Marković.

Privrednici zahtijevaju sastanak sa predstavnicima Vlade RS i „Elektroprivrede RS“.

Na to, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković odgovara:

„Ja zaista ne bježim da budem rame za plakanje svima u Republici Srpskoj i to mi je posao i zadatak. Ali ti aranžmani su direktno na fonu ERS-a. Kako god se dogovore, Vlada im neće biti smetnja. Ali da za svaku situaciju da se traži učešće premijera, jedino da me neko fotokopira, pa da me koristi gdje god nekome u datom momentu zatreba“, poručio je Višković.

– Jednake cijene za sve privrednike, tražili su i poslodavci. Međutim, nisu optimisti.

„Mi i dalje pokušavamo, ali iskreno nisam siguran da je „Elektroprivreda RS“ spremna da ispuni taj zahtjev.“, smatra predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Iz Privredne komore RS poručuju da ni cijena električne energije od 53 evra, koju je dobio najveći broj privrednih subjekata u Srpskoj, nije zadovoljavajuća, jer i ona podrazumijeva poskupljenje od gotovo 40% za pojedine sektore, što ti sektori neće moći izdržati.

               

BN TV

CATEGORIES
Share This