Potpisi za sjednicu o pravima boraca: Balaban uz opoziciju, Gligorić uz vlast

Potpisi za sjednicu o pravima boraca: Balaban uz opoziciju, Gligorić uz vlast

Potpisi, njih 28, koje je opozicija sakupila među svojim poslanicima kako bi inicirala održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS o pravima demobilisanih boraca prilika je da se napravi novi presjek stanja u republičkom parlamentu.

Jedina novina jeste ta da je opozicione poslanike podržao i Budimir Balaban, koji u parlamentu djeluje samostalno. On je ove godine dobio mandat nakon što je preminuo poslanik Aleksandar Fulurija, ali se nije decidno izjasnio da li će podržati većinu okupljenu oko SNSD-a ili glasati opoziciono.

Ni naredna skupštinska glasanja nisu dala odgovor na to pitanje jer Balaban na njima najčešće nije bio prisutan.

– Da li je inicijativa o posebnoj sjednici o pravima boraca prekretnica, i da li će se Balaban pridružiti opoziciji, pokazaće naredni mjeseci – ističe sagovornik SrpskaCafe-a.

Pored Balabana, potpise na inicijativu je stavilo još 27 poslanika – 11 iz SDS-a, osam iz PDP-a, četiri iz DNS-a, tri iz SPS-a te samostalni poslanik Krsto Jandrić.

Vlast trenutno može da računa na 51 poslanika – 28 iz SNSD-a, po pet iz Ujedinjene Srpske i Narodne partije Srpske, po četiri iz Socijalističke partije i Demosa, dva iz NDP-a te samostalne poslanike Danijela Jošića, Nebojšu Marića i Miju Perkunića.

Poslanik Slavko Gligorić, koji je nedavno napustio DNS nije se formalno opredijelio za podršku vladajućoj većini ali nije ni podržao bivše kolege iz opozicije kada je riječ o ovoj inicijativi.

Očekivano, sjednicu o pravima boraca nisu podržala tri poslanika iz Kluba Zajedno za BiH, koji inače ne djeluje u sklopu vladajuće koalicije.

SrpskaCafe.com

CATEGORIES
Share This