Poruka princa Aleksandra Karađorđevića “Srpska i u najtežim vremenima bila čvrsta u očuvanju srpskog identiteta”

Poruka princa Aleksandra Karađorđevića “Srpska i u najtežim vremenima bila čvrsta u očuvanju srpskog identiteta”

Princ Aleksandar Karađorđević čestitao je Dan Republike Srpske, 9. januar, uz poruku da je srpski narod u Srpskoj i u najtežim vremenima uvijek bio čvrst u očuvanju srpskog identiteta i tradicije i poštovanju vijekovnih zavjeta predaka.

Vladi i svim građanima Republike Srpske od srca čestitam Dan državnosti Republike Srpske i krsnu slavu… Svim građanima Republike Srpske želim dobro zdravlje, sigurnost, svaku sreću i blagostanje u ličnom životu. Želim Republici Srpskoj uspeh i napredak – naveo je u čestitki.

Princ Aleksandar je istakao da Drina nikada nije bila i neće biti granica, jer kada postoje ljubav, poštovanje i neraskidive veze, granice nikada ne može ni biti, te je braći i sestrama u Republici Srpskoj uputio najtoplije i najiskrenije pozdrave.

– I u najtežim vremenima uvek ste bili čvrsti u čuvanju i očuvanju srpskog identiteta i tradicije i poštovanju vekovnih zaveta naših predaka, da negujemo i branimo slobodu, čast i dostojanstvo kao jedno od najvećih blaga našeg naroda – istakao je princ Aleksandar.

On je naveo da lično osjeća duboku i čvrstu povezanost sa Republikom Srpskom i srpskim narodom u njoj, saopšteno je iz Kancelarije Karađorđevića.

– Vi nikada niste zaboravili da se moj pradeda, kralj Petar Prvi borio kao običan vojnik u ustanku srpskog naroda protiv otomanske okupacije u 19. veku. Sećanje na to se neguje i danas, a prenosiće se i na buduće generacije – naveo je princ Aleksandar.

On je dodao da su hrabri ratni drugovi kralja Petra Prvog i on slijedili ideale slobode koji su utkani u samoj srži srpskog naroda, a ti ideali su temelj na kome i danas stoje i Republika Srpska i Srbija.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti nazvana Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This